Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 04:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pandemin-driver-fram-historisk-koalition-mellan-arvfiender/

Världen

Pandemin driver fram historisk koalition mellan arvfiender

Leo Varadkar, ledare för Fine Gael, kommer att turas om att leda regeringen med rivalen Micheál Martin från Fianna Fáil.
Leo Varadkar, ledare för Fine Gael, kommer att turas om att leda regeringen med rivalen Micheál Martin från Fianna Fáil. Foto: Ben Stansall/AFP

Efter hundra år av bitter rivalitet har Irlands två stora partier kommit överens om att regera tillsammans. Det är coronapandemin som driver Fine Gael och Fianna Fáil i varandras armar.

Parlamentsvalet för 128 dagar sedan ägde rum i ett annat Irland. Pandemin, som anlände några veckor efter valet, har inte bara orsakat 1.706 irländares död – utan också förändrat politikens förutsättningar radikalt.

Därför sker nu det tidigare otänkbara: de traditionella partierna Fine Gael och Fianna Fáil bildar en majoritetskoalition och ska regera tillsammans med det mindre Green party.

Valets segrare, vänsterpartiet Sinn Féin, ställs som väntat utanför.

Enligt det program som presenterades på måndagskvällen ska posten som premiärminister rotera mellan Fianna Fáil-ledaren Micheál Martin, som sitter fram till december 2022. Därefter kommer dagens regeringschef, Fine Gaels Leo Varadkar, tillbaka.

För en utomstående kan de två partierna verka till förväxling lika – de står båda till höger i ekonomiska frågor, är för återförening med Nordirland och värnar om EU-medlemskapet.

Att ett samarbete mellan dem hittills har setts som omöjligt har historiska skäl. Fianna Fáil och Fine Gael stod på olika sidor under 1920-talets irländska inbördeskrig. Och sedan dess har något av partierna alltid styrt Irland.

I Irish Times skriver kommentatorn Pat Leahy att detta är ett ”monumentalt ögonblick” för de båda partierna och att samarbetet kommer att förändra deras relation för alltid.

”Men för alla andra känns det mer som: varför väntade ni så länge?

Min känsla är att om den här regeringen blir framgångsrik så kommer det att etablera en naturlig allians mellan de två partierna inför framtiden.”

Nu ska regeringsprogrammet först godkännas av de tre koalitionspartiernas medlemmar. Det svåraste hindret är Green Party, där många aktivister hyser en instinktiv misstro mot de gamla maktpartierna.

Samtidigt har de gröna fått igenom viktiga punkter i programmet. Bland annat kommer Irland att i lag förbinda sig att minska koldioxidutsläppen med 7 procent om året.

Läs mer:

Ingmar Nevéus: Sinn Féin stängs ute trots exempellös valsuccé  

Så blev den osannolike irländaren premiärminister 

Ämnen i artikeln

Irland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt