Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Pappan: ”Jag vill att världen ska veta hennes namn”

Den brutala gruppvåldtäkten på en 23-årig indisk kvinna har väckt starka känslor.
Den brutala gruppvåldtäkten på en 23-årig indisk kvinna har väckt starka känslor. Other: Altaf Qadri / AP
Pappan till den 23-åriga kvinnan som dog efter den brutala gruppvåldtäkten i Indien vill offentliggöra hennes namn. “Jag vill att världen ska få veta min dotters riktiga namn. Hon har inte gjort något fel”, säger han till Mirror News.

På lördagen startade rättsprocessen i New Dehli mot de fem män som står åtalade för gruppvåldtäkten som inträffade den16 december.

Fallet har väckt starka känslor i Indien och en våg av våldsamma protester har sköljt över landet, både mot gärningsmännen och mot rättssystemet.

Indisk lagstiftning förbjuder namngivande av våldtäktsoffer utan offrets eller anhörigas tillstånd. Syftet är att lagen ska skydda offren och anhöriga i ett land där våldtäkt fortfarande är ett social stigma som kan få ödesdigra konsekvenser för den drabbade.

Men nu vill pappan att dotterns namn som är Jyoti Singh Pandey ska bli offentligt. I en intervju med tidningen Mirror News sager han att det kan få andra kvinnor som har utsatts för våldtäkter att bli mindre stigmatiserade.

– Min dotter dog när hon försökte försvara sig, och jag är stolt över henne. Genom att avslöja hennes namn hoppas jag att andra kvinnor som varit i hennes situation ska hitta styrka och mod, säger han till tidningen.

Efter våldtäkten har allt fler röster höjts för att namnge offret. Politikern Shashi Tharoor har föreslagit att man ska uppkalla en ny anti-våldtäktslag efter den 23-åriga kvinnan. Något som får stöd av pappan i hopp om att det ska få effekt på brottsstatistiken.

Ungefär var tjugofemte minut blir en kvinna våldtagen i landet. Enligt uppskattningar rapporteras bara en av tio våldtäkter. Men eftersom skam och skuld minskar benägenheten att anmäla brotten är mörkertalet stort.

Pojkvännen som var med på bussen där den brutala händelsen ägde rum har även vittnat om händelsen i indisk tv. Det fick ilskan att växa ytterligare när han beskrev de förbipasserandes likgiltighet och polisens oengagerade ingripande.

Tv-kanalen polisanmäldes sedan eftersom sändningen gjorde det möjligt att identifiera det hittills anonyma våldtäktsoffret.

Bevisen mot männen är starka, enligt åklagaren. Pojkvännen har identifierat de åtalade och polisen har även teknisk bevisning binder de fem misstänkta männen till brottsplatsen.

Kvinnan och hennes pojkvän hade varit på bio när de klev på bussen. Väl ombord angreps de av männen som våldtog kvinnan och misshandlade pojkvännen. Paret kastades sedan av bussen i farten. 23-åringen fick så allvarliga inre skador att hon avled den 29 december.

Flera föremål som stals från offren ska ha återfunnits hos de anklagade och polis har tagit prover som ska koppla männen till offret.

– Offrets blod överensstämmer med fläckar som återfunnits på de anklagades kläder, säger åklagaren Rajiv Mohan till domstolen.

Åtalspunkterna mot de fem männen är mord, våldtäkt och kidnappning. Men än har de inte tagit plats I rättssalen.

– De kommer att infinna sig i domstolen på måndag, säger domaren Namrita Aggarwal.

De flesta bedömare har väntat sig att de ställs inför en särskild ”snabbdomstol” för mordet. En sjätte misstänkt säger sig vara 17 år och genomgår en ålderskontroll.

Dödsstraff är ovanligt i Indien men kan utdömas för särskilt grova brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.