Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Paris hotas av svåra översvämningar

En rad gatuavsnitt utmed Seine i Paris har stängts av, då asfalten har översvämmats och omöjliggjort trafik. Bilden togs på tisdagen.
En rad gatuavsnitt utmed Seine i Paris har stängts av, då asfalten har översvämmats och omöjliggjort trafik. Bilden togs på tisdagen. Other: Christophe Ena / AP

Paris håller andan inför fredagen. Då befaras vattnet i floden Seine, som ringlar genom den franska huvudstaden, nå samma nivå som var toppnotering förra våren, i april: 6,1 meter över normalläget.

De kraftiga nederbördsmängder som under senaste dagarna drabbat norra Frankrike har lett till allt högre nivåer i floden, rapporterar tidningen Le Monde. De vattenreservoarer som ligger uppströms, med uppgift att begränsa följderna av ökande mängder vatten under vinterns senare del, har fått ta emot mer vatten än vad som beräknats vara nödvändigt.

Följden kan bli ”översvämningar” eller ”betydande översvämningar”, de risknivåer som är aktuella. Samtidigt är det redan tydligt att strandavsnitt utmed Seine är översvämmade.

Le Figaro uppger att Louvren har stängt sina lägst belägna museihallar fram till åtminstone söndag, medan konstmuseet Musée d'Orsay har fört ett antal verk i säkerhet på annan plats. Tidningen spär på farhågorna då man har en uppgift som säger att nivån framåt lördag kan hamna 6,2 meter över normalnivån.

Högsta nivån på onsdagen var 5,12 meter över den normala.

Se webb-tv: Stormen Eleanor stängde Eiffeltornet

Läget är allvarligt för hela Seines flodsystem, även om farhågorna får större uppmärksamhet när huvudstaden står under direkt hot. En grafisk översikt som Le Monde publicerat visar att översvämningar hotar även i Seines biflöden Oise, Marne, Aisne, Aube, Ornain, Yonne, Aube, Serain, Loing och Armançon.

Läs mer: Stormig start på 2018 då Carmen drar in över Frankrike

Enligt myndigheterna har inga allvarliga incidenter inträffat ännu. Det anges att ”endast 400 elabonnenter av totalt 6,2 miljoner” i regionen Île-de-France, som innefattar Paris med kringliggande förorter och omlandet utanför, hittills har mist strömmen på grund av stigande flodvatten.

– Tre ord sammanfattar situationen: mobilisering, vaksamhet och kontroll, säger Michel Delpuech, polisprefekt i Île-de-France, till Le Figaro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.