Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/parlamentsledamot-kraver-ursakt-av-johnson-efter-rasistuttalande/

Världen

Parlamentsledamot kräver ursäkt av Johnson efter hån mot kvinnor i burka

Bild 1 av 2 Tanmanjeet Singh Dhesi kräver en ursäkt av Boris Johnsson.
Foto: Jessica Taylor
Bild 2 av 2 Boris Johnsson blir uppläxad av parlamentsledamot.
Foto: -

2018 skrev Storbritanniens premiärminister Boris Johnson en krönika i vilken han påstod att muslimska kvinnor i burka ser ut som ”brevlådor” och ”bankrånare”. 

Nu kräver parlamentsledamoten Tanmanjeet Singh Dhesi en ursäkt. 

– När kommer premiärministern äntligen att be om ursäkt för sina nedsättande och rasistiska kommentarer, sa han under en debatt i kammaren. 

Förra året skrev Boris Johnson en krönika i Daily Telegraph i vilken han menade att det var ”löjeväckande att kvinnor ska gå omkring och likna brevlådor och bankrånare”. 

Redan i samband med att krönikan publicerades krävde flera medlemmar i det konservativa partiet bland andra den dåvarande premiärministern Theresa May att Johnson skulle be om ursäkt – något han hela tiden har vägrat göra. 

Labourpolitikern och parlamentsledamoten Tanmanjeet Singh Dhesi, som själv bär turban, använde ett personligt tilltal när han adresserade premiärministern i kammaren på onsdagen. Han fick backning av sina kollegor med hejarop och applåder. 

– För oss som från en tidig ålder har varit tvungna att uthärda att bli kallade saker som ”handdukshuvud” eller ”taliban” eller att man kommer från ”bongo-bongo-land”, är det lätt att känna smärtan från redan utsatta muslimska kvinnor när de beskrivs som bankrånare och brevlådor, sa han. 

Och fortsatte: 

– När ska premiärministern äntligen be om ursäkt för hans nedsättande och rasistiska kommentarer. 

Vidare undrade Tanmanjeet Singh Dhesi när Johnson ska starta en utredning om islamfobi i sitt parti.

Boris Johnson svarade inte på den frågan utan menade att artikeln argumenterade för liberalism ”om allas rätt att ha på sig vad de vill i detta land”. 

– Och jag talar som någon som inte bara är stolt över att ha muslimska förfäder, utan även över att vara släkt med sikher som ni själv. Jag är också stolt över att vi i denna verkligen återspeglar det moderna Storbritannien, sa Johnson.