Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Parterna beskjuter varandra intensivare än någonsin”

Foto: Hatem Ali/AP

DN:s reporter Nathan Shachar är på plats i Israel och rapporterar om att bombningar och raketattacker ökar allt mer från båda sidor i Gazakonflikten.

Märker du av beskjutningarna?

– Jag sitter i Jerusalem just nu, där det inte varit något larm i dag. Men missiler mot Tel Aviv och Haifa-trakten har skjutits ned av det israeliska anti-missilförsvaret, och i över hundra orter har larmet gått.

Vad händer nu och vad kan det få för konsekvenser?

– Det som händer nu är att parterna beskjuter varandra intensivare än någonsin, med hundratals flyganfall mot Hamas-ledares och befälhavares hem i Gazaremsan och nära hundra palestinska missiler mot israeliska mål. Elva gazabor har dödats, bland dem två småbarn.

Hur sannolikt är det att det kommer att bli markstrider?

Det är ännu inte säkert att det går så långt, Israels premiärminister vill undvika det medan dess utrikesminister pläderar för en invasion.

Hur ställer sig israelerna till raketanfallen från Gaza?

– De flesta skulle nog stödja en markoperation, men opinionen skulle svänga snabbt igen om manfallet blev stort bland israeliska soldater.

Hamas raketer har träffat nära 20 mil in i Israel för första gången, vad betyder det?

– Det betyder mycket för Hamas prestige och för stämningen i Israel. Dock har Israel samtidigt noterat en liknande teknologisk framgång: Dess anti-missilsystem Järnkupan har prejat och sprängt ett stort antal av missilerna från Gaza innan de nått fram till sina mål.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.