Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 19:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/partikollegor-kraver-avgangsdatum-for-theresa-may/

Världen

Partikollegor kräver avgångsdatum för Theresa May

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Andy Buchanan/AFP

Storbritanniens premiärminister och Tories partiledare Theresa May måste sätta ett datum för sin avgång. Det anser flera av hennes partikollegor som väntas framföra kravet nästa vecka, enligt högt uppsatta personer i partiet som The Times varit i kontakt med.

Rätta artikel

Folkets dom var hård när Theresa Mays konservativa parti Tories gick till lokalval i veckan. Partiet tappade över 1.300 platser i de omkring 250 kommunfullmäktige i England och Nordirland; ett resultat som kan ses som ett kvitto på väljarnas missnöje över den utdragna Brexitprocessen.

Valresultatet är partiets sämsta sedan 1995, och nu ökar pressen på Theresa May att lämna ledarposten. Höga företrädare inom partiet vill att hon fastställer en tidsplan för sin avgång, skriver The Times. 

Kravet väntas komma när Toriespolitikern Graham Brady träffar Theresa May på tisdag, i samband med att underhusets representanter strålar samman.

Enligt en partikälla kan det bli aktuellt att ändra reglerna om May vägrar att spika ett datum. Detta för att på så vis möjliggöra en ny misstroendeomröstning om hennes ledarskap, skriver The Times.

Även Jeremy Corbyns Labour gjorde dåligt ifrån sig i torsdagens lokalval och tappade över 80 platser. Bättre gick det för Liberaldemokraterna som vann över 700 platser fler än i valet dessförinnan.