Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 21:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/paskfirande-startar-debatt-om-antisemitism-i-polen/

Världen

Påskfirande startar debatt om antisemitism i Polen

En ”judedocka” symboliserande Judas iskariot i den polska staden Pruchnik på långfredagen. Foto: Hubert Lewkowicz/AFP

Barn och vuxna slår en ”judedocka” och bränner sedan upp den under allmänt jubel. Bilderna från påskfirandet i den lilla staden Pruchnik har ännu en gång startat en upprörd debatt om antisemitism i Polen.

Rätta artikel

Seden att skylla Jesu död på judarna har en lång historia i Europa och finner ett av sina mest barbariska uttryck i en rituell misshandel och avrättning av Judas Iskariot, lärjungen som enligt Bibeln förrådde Jesus för 30 silverpenningar.

Traditionen har levt vidare i det ortodoxa Grekland, men också bland katoliker i Latinamerika. Ändå tog Vatikanen redan 1965 avstånd från uppfattningen att judarna som kollektiv var ansvariga för korsfästelsen.

När Judasmisshandeln nu dyker upp på nytt i Polen väcker det därför upprörda känslor. Särskilt som den halmfyllda dockan i Pruchnik hade alla likheter med en stereotyp jude – inklusive skruvlockar och en enorm näsa.

– Judar är djupt störda av att man återupplivar denna typ av gräslig medeltida antisemitism, sa Robert Singer, ledare för World Jewish Congress i ett uttalande.

Också den katolska kyrkan i Polen fördömde händelsen, och landets inrikesminister kallade den ”idiotisk”.

Barn slår på en docka som ska föreställa Judas. Foto: Hubert Lewkowicz/AFP

Samtidigt såg andra incidenten som en konspiration. Jan Dziedziczak, en parlamentsledamot för regeringspartiet Lag och rättvisa, PIS, sa i en intervju att det handlade om ”en operation för att visa Polen i ett ofördelaktigt ljus”, med syftet att stoppa en amerikansk militärbas på polsk mark.

Polens relation med judarna är komplicerad. Under århundraden hade landet Europas största judiska befolkning och under andra världskrigets tyska ockupation blev det huvudscen för Förintelsen. Tre miljoner polska judar mördades av nazisterna.

Dagens högerpopulistiska regering väckte i fjol internationell upprördhet med ett lagförslag som gjorde det straffbart att påstå att någon enda polack var medskyldig till Förintelsen.

Många polacker är med rätta upprörda över att uttrycket ”polska dödsläger” ibland används av utlänningar – eftersom det ju rör sig om tyska läger på polsk mark. Samtidigt är det också otvivelaktigt så att enskilda polacker förrådde judar och till och med deltog i mördandet, som i den omskrivna massakern i Jedwabne 1941. Precis som andra kristna polacker riskerade livet för att rädda sina judiska landsmän.

I Polen lever i dag färre än 10.000 judar. Antisemitiska brott förekommer, men av allt att döma i mindre skala än i västeuropeiska länder som Tyskland och Frankrike. Av 624 hatbrott som rapporterades 2017 riktade sig 78 mot judar – jämfört med 123 mot muslimer.

I en internationell undersökning från 2018 sa drygt 70 procent av polackerna att de accepterar judar som landsmän. 18 procent sa att de inte gjorde det. Negativa attityder mot muslimer och romer var långt mer utbredda – och flera andra före detta östblocksländer var mer fördomsfulla mot judar.

Samtidigt har många noterat att statliga tv-kanalen TVP de senaste åren har släppt fram smaklösa skämt om judar och gaskamrar, något som tidigare varit otänkbart.

Och framför allt får regeringen kritik för att den tolererar – till och med uppmuntrar – grupper långt till höger som ofta är öppet antisemitiska. I den traditionella Självständighetsmarschen i november varje år tågar ministrar och president Andrzej Duda med extrema organisationer som nyfascistiska ONR.

Personer från sådana kretsar hörs och syns ofta i offentligheten. När USA:s ambassadör Georgette Mosbacher i söndags twittrade på polska med ett budskap om den judiska påsken, pesach, fick hon omedelbart svar från Robert Bakiewicz, en av ONR:s ledare:

”Kristus dog och återuppstod även för fru ambassadören, för hedningar och otrogna judar.”

Mosbacher önskade i ett uppföljande tweet även kristna polacker en glad påsk, men Krystyna Pawlowicz, en framträdande parlamentsledamot för PIS, kallade hennes budskap ”en provokation”.

Sådana uttalanden från maktens korridorer gör kanske lika mycket för att sänka Polens rykte som de upprörande bilderna från Pruchnik.

Läs mer: Fascister tågade på Polens stora dag 

Läs mer: Omstridd polsk lag ger antisemitismen fritt spelrum