Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/passagerarplan-kraschat-i-pakistan/

Världen

Passagerarplan har kraschat i Pakistan

00:51. Ett trafikflygplan med runt 100 personer ombord har kraschat i Karachi i Pakistan. Olyckan inträffade i ett bostadsområde, men hur många offer som finns är oklart.

Ett inrikesflyg störtade på förmiddagen i en tätbefolkad del av pakistanska Karachi.

Först uppgavs att samtliga 99 ombord hade dött, men senare sade de regionala hälsomyndigheterna att två personer hade överlevt.

– Det sista vi hörde från kaptenen var att vi hade ett tekniskt problem, säger flygbolagets styrelseordförande Arshad Malik.

Pakistan International Airlines flight från Lahore till Karachi var på väg mot Jinnah International Airport när det störtade i bostadsområdet Jinnah Garden klockan 11.37, svensk tid. 

I området finns flera skolor, moskéer och andra folktäta platser. Vittnen på marken berättar hur planet skrapade i hustaken innan det slog ned i marken och förstörde minst fem hus. Bilar började brinna och en tät mörk rök lade sig över ett stort område.

Mohammed Uzair Khan som blev vittne till kraschen säger till BBC att han hörde ett högt ljud och gick ut ur sitt hem. 

– Nästan fyra byggnader hade helt kollapsat, det var så mycket eld och rök, säger han.

Boende i området berättar att deras väggar skakade innan det inträffade en stark explosion när planet slog ned. 

– Jag kom från moskén när jag såg planet luta åt ena sidan. Motorerna lät ganska konstiga. Det var så lågt att väggarna till mitt hus skakade, säger 14-åriga ögonvittnet Hassan till AFP.

Militär, polis, räddningstjänst och sjukvård skyndade till platsen för att bärga levande och döda. Stadsdelen har trånga gator och mycket folk i rörelse, vilket gjorde det svårt för ambulanser att ta sig fram.

Bild 1 av 6 Flygplansdelar syns på taket till ett bostadshus i Karachi.
Foto: Rizwan Tabassum/AFP
Bild 2 av 6
Foto: Fareed Khan/AP
Bild 3 av 6 Släckningsarbete vid olycksplatsen.
Foto: Fareed Khan/AP
Bild 4 av 6 Flygplanet kraschade i ett bostadsområde i staden Karachi.
Foto: ASIF HASSAN
Bild 5 av 6 Förödelsen är stor på platsen där flygplanet slog ned.
Foto: Rizwan Tabassum/AFP
Bild 6 av 6 Räddningsarbetare jobbar på olycksplatsen.
Foto: ASIF HASSAN

Ombord på planet fanns 99 personer, varav 8 besättningsmän, 51 män, 31 kvinnor och 9 barn. 

Pakistans luftfartsmyndighets talesperson Sattar Kokhar sade inledningsvis till AP att ingen hade överlevt, men senare uppgav Meeran Yousaf, talesperson för de regionala hälsomyndigheterna i provinsen Sindh, att tre passagerare levde. Siffran skrevs därefter ned till två överlevande, uppger AP.

Minst 76 kroppar har nu hittats på haveriplatsen, enligt ett uttalande från hälsomyndigheterna i provinsen Sindh, skriver CNN. 

Minst tre personer på marken uppges ha skadats.

Enligt flygbolaget kommer det att ta minst två dagar att spåra alla döda genom kontakter med lokala sjukhus. Flygbolagschefen Arshad Malik säger att inga döda kroppar av boende har hittats. 

Källor inom den civila luftfartsmyndigheten uppger till lokala medier att piloten ska ha skickat en nödsignal om motorfel strax före olyckan. 

Källor till urduspråkiga Geo TV hävdar att cockpit förlorade kontakten med flygledningen en minut före nedslaget. 

– Piloten fick veta att båda landningsbanorna stod klara för honom att landa, men piloten bestämde sig för att avbryta inflygningen i ett sent skede. Varför han gjorde det, på grund av vilket tekniskt fel, det ska vi ta reda på, säger flygbolagets styrelseordförande Arshad Malik till Geo TV.

En utskrift av pilotens sista kommunikation med flygledarna som lagts ut på sajten LiveATC.net tyder på att piloten inte lyckades landa och cirklade runt för att göra ett nytt försök. 

– Vi fortsätter direkt – vi har förlorat motor, säger en av piloterna. 

Flygledaren erbjuder en landningsbana varpå piloten säger: 

– Mayday, mayday, mayday Pakistan 8303.

Sedan upphör kommunikationen.

Flight PK8303 var ett plan av typen Airbus 320 som ska ha varit drygt tio år gammalt. Planet uppges ha besiktigats utan anmärkningar senast den 28 april.

Enligt flygbolaget ska det inte ha varit några kända problem med planet. 

Pakistanska säkerhetsstyrkor har lokaliserat planets färdskrivare, den så kallade svarta lådan, och överlämnade den till haveriutredare, rapporterar den pakistanska nyhetskanalen Ary News

Premiärminister Imran Khan uppger att han är chockad och ledsen och utlovar en omedelbar utredning av kraschen. 

Airbus säger att det kommer att ge teknisk assistens till utredare i Pakistan.

https://twitter.com/flightradar24/status/1263785506271264768

Den civila flygtrafiken i Pakistan återupptogs för bara några dagar sedan, efter att ha varit legat nere på grund av den pågående pandemin. 

Pakistan har skakats av många flygolyckor genom åren. 2010 inträffade den värsta olyckan med 152 döda utanför Islamabad, två år senare dog 121 personer i Rawalpindi och 2016 började en plan att brinna mitt i luften och 47 dödades.

Svenska UD har än så länge inga uppgifter om att några svenskar ska ha befunnit sig ombord på planet. 

– Vår ambassad i Islamabad undersöker frågan tillsammans med pakistanska myndigheter, säger Julia Eriksson Pogorzelska på UD:s presstjänst.