Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/passagerarplan-stortade-i-iran/

Världen

Passagerarplan störtade i Iran – flera svenskar har omkommit

00:45. Inga överlevande när ukrainskt passagerarplan störtade utanför Teheran, Iran.

Ett ukrainskt passagerarflygplan med 176 personer ombord störtade strax efter start från Teherans internationella flygplats natten till onsdagen. Alla ombord omkom.

Utrikesminister Ann Linde säger att det kan röra sig om fler än tio döda svenskar. Enligt DN:s uppgifter har 17 personer omkommit som är bosatta i Sverige.

Enligt nyhetsbyrån Reuters visar en preliminär slutsats från ”västerländsk underrättelsetjänst” att planet inte störtat till följd av en missil.

Olyckan inträffade tidigt på onsdagsmorgonen, bara minuter efter start. 

På Twitter skriver Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko att 82 iranier, 63 kanadensare, elva ukrainska medborgare, tio svenskar, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter fanns ombord på planet. DN har via passagerarlistor hittat 17 personer bosatta i Sverige, som nu befaras ha omkommit. 

https://twitter.com/VPrystaiko/status/1214821876742213632

Utrikesminister Ann Linde säger att fler än tio svenskar kan ha dött i flygolyckan. 

– Det är en förfärlig och chockerande händelse där flera svenskar har omkommit. Jag känner ett djupt deltagande med offrens vänner och familjer. Det är viktigt att de snabbt besked om vad som orsakat olyckan, säger Ann Linde till DN

– Jag har framfört mina kondoleanser till Ukrainas utrikesminister och utrikesministrarna i flera av de andra länder som drabbats. Jag själv fått ta emot kondoleanser från flera länder, säger Ann Linde, som på onsdagen befinner sig i Oslo.

Statens haverikommission har utsett en representant som ska ingå i den internationella haveriutredningen.

– Jag utgår från att kommissionen kommer att arbeta effektivt och snabbt så att vi får reda på vad som har hänt, säger Ann Linde.

Utrikesministern berättar att UD öppnat en kristelefonlinje. På Arlanda har polisen upprättat ett kriscenter, dit Ann Linde uppmanar anhöriga och andra som känner oro att vända sig. Enligt utrikesministern är det också viktigt att människor som befinner sig i regionen hör av sig till anhöriga. 

UD uppger, precis som Ann Linde, att fler än tio svenskar kan ha dött.

– Ukrainska myndigheter har meddelat att minst tio svenska medborgare har befunnit sig ombord. Vi arbetar intensivt för att få klarhet i antalet omkomna och det gör vi på plats i Iran genom vår ambassad och här på UD i Stockholm, säger Anna Lundbladh på UD:s presstjänst till DN.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade händelsen i samband med att han mottog Finlands nya statsminister Sanna Marin på Harpsund. Statsministern uppgav att det ännu inte är bekräftat hur många svenskar som omkommit, och att efterlyste en utredning om vad som orsakade kraschen. Han bekräftade också att UD:s krisorganisation är aktiverad och att Sveriges ambassad i Iran och UD är på plats i Iran för att undersöka hur många svenskar som omkommit.

– Svenskar har omkommit i den här flygkraschen. Mina tankar går naturligtvis till de omkomna, sa Stefan Löfven under presskonferensen.

00:51. Statsminister Stefan Löfven: Det är ännu inte bekräftat hur många svenskar som har omkommit.

Sverige kung Carl XVI Gustaf kommenterar också flygolyckan i Iran i ett uttalande på hovets hemsida:

”Dagens flygplanskrasch i Teheran har krävt många människoliv. Bland de förolyckade fanns ett antal svenskar. Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående.”

Statens haverikommission (SHK) har efter kraschen i Iran utsett avdelningschefen Peter Swaffer till svensk expert i ärendet, skriver TT.

SHK noterar på sin hemsida att det är iranska myndigheter som ska utreda händelsen, men också att alla ombord rapporteras ha omkommit samt att svenska medborgare fanns bland passagerarna. Swaffer utses därför i enlighet med bestämmelserna i Chicagokonventionen om civil luftfart, skriver SHK.

Ukraine International Airlines Boeing 737-800-plan, med destination Kiev, hade knappt hunnit lyfta från Imam Khomeini-flygplatsen innan det störtade i förorten Parand, sydväst om huvudstaden Teheran, uppger al Jazeera.

Planet skulle ha lyft klockan 02.45, svensk tid, men avgången sköts upp en timme. Flightradar 24, som följer flygplan i realtid, uppger att planet lyfte vid 03.41,54. De sista signalerna från planet sändes tre minuter senare, 03.44,58. 

Farkosten nådde knappt 8.000 fots höjd (cirka 2.400 meter) innan den försvann från radarn.

Enligt Hassan Rezaeifar på det iranska luftfartsverket skickade inte piloterna ut något nödmeddelande innan kraschen, uppger iranska luftfartsverket på sin webbplats.

Planets två svarta lådor har hittats, uppger iransk statstelevision. De ukrainska myndigheterna har skickat ett utredningsteam till platsen.  

Senare på kvällen citerade nyhetsbyrån Reuters källor inom ”västerländsk underrättelsetjänst” som kommit fram till en preliminär slutsats som visade att planet inte störtat till följd av en missil.

Istället misstänkte underrättelsetjänsterna att det rörde sig om en ”ett tekniskt fel”, skriver Reuters.

Ali Kashani, talesperson för Imam Khomeini International Airport, uppgav inledningsvis till den iranska statliga nyhetsbyrån Fars att kraschen ska ha varit orsakad av ett motorfel. En av motorerna började brinna, uppger Qassem Biniaz, talesperson för Irans transportmyndighet. Piloten tappade därefter kontroll över planet som störtade mot marken.

Men enligt Ukraine International Airlines var det inget fel på det tre år gamla planet. Planet fick teknisk service så sent som den 6 januari. Bolaget säger att de gör allt de kan för att ta reda på vad som orsakat haveriet. Det kommer att bli en grundlig utredning gjord av flygbolaget, flygplanstillverkaren Boeing, ukrainska och iranska myndigheter, uppger bolaget som tills vidare ställer in alla flighter till Teheran. Man har även publicerat en passagerarlista. Krisberedskapsmyndigheten i Ukraina har även skickat ett flygplan till Teheran under onsdagen.

Bild 1 av 8 Räddningsarbetare på platsen där flygplanet störtat.
Foto: Ebrahim Noroozi/AP
Bild 2 av 8 Planet hade knappt hunnit lyfta från Imam Khomeini-flygplatsen innan det störtade på grund av tekniska problem.
Foto: Mohammad Nasiri/AP
Bild 3 av 8
Foto: Akbar Tavakoli/IRNA/AFP
Bild 4 av 8
Foto: TT
Bild 5 av 8
Foto: Ebrahim Noroozi/AP
Bild 6 av 8
Foto: Ebrahim Noroozi
Bild 7 av 8 Räddningsarbetare på platsen där flygplanet störtat.
Foto: Ebrahim Noroozi/AP
Bild 8 av 8
Foto: AFP or licensors

Ukrainas ambassad i Iran uppgav först att de uteslöt en terror- eller robotattack och talade om ett motorfel, men senare uppdaterade de pressmeddelandet och skrev att de undersöker orsaken, skriver Reuters och CNN

På Facebook skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han flyger till Kiev. Han skriver också att han har bett åklagare att öppna en utredning i fallet, och ber allmänheten att avstå från spekulationer. Ett ukrainskt sök- och räddningsteam kommer också att flyga till Iran.

Boeing uppger att de har tagit del av nyhetsrapporterna och att de samlar in mer information. 

En video på nätet utlagd av den iranska nyhetsbyrån ISNA, som har statliga kopplingar, visar ett svagt flimrande ljussken i mörkret innan man ser ett stort eldklot. Bilder visar även vrakdelar utspridda överallt på marken och räddningspersonal som inspekterar området.

Bild från filmen som den iranska nyhetsbyrån ISNA publicerat. Foto: ISNA/AFP

Svenska UD uppmanar oroliga anhöriga att ringa departementet på 08-405 92 00, samt svenskar på plats att kontakta sina anhöriga. 

Arlanda flygplats har tillsamman med flygbolaget Ukraine International Airlines öppnat ett anhörigcentrum på Clarion hotel Arlanda. Krisstödjare och representanter kommer att finnas på plats. 

Anna Lundbladh på UD:s presstjänst säger till DN att det är viktigt att anhöriga informeras ordentligt innan de bekräftar dödsfall offentligt. 

– Vi ber om förståelse för det. 

 

Läs mer: 

Flygsäkerhetsexpert: Märkligt att slå fast att kraschen berodde på tekniska problem

Transportstyrelsen undersöker om de ska vidta åtgärder efter Irankraschen

Barnfamilj bland omkomna svenskar i Iran