Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 20:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/patrick-shanahan-nominerad-som-ny-forsvarsminister-i-usa/

Världen

Patrick Shanahan nominerad som ny försvarsminister i USA

Patrick Shanahan. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Vita huset nominerar den tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan som ny försvarsminister efter den avgångne James Mattis.

Rätta artikel

Att Patrick Shanahan skulle nomineras för att ersätta James Mattis har stått klart en längre tid. President Trump skrev redan den 23 december att han skulle ersätta Mattis med Shanahan tills vidare. På torsdagen stod det också klart att Vita huset nominerar Shanahan som nu kommer att granskas av senaten.

Shanahan har en bakgrund som vicepresident för Boeings Supply chain and operations, ett företag han kom att arbeta för under nästan 30 år. Där ledde han bland annat konstruktionen av Boeings Dreamliner och har också arbetat inom Boeings missilförsvarssystem.

Den 19 juli 2017 utsågs Shanahan till USA:s 33:e vice försvarsminister.

I ett av sina första uttalanden efter nomineringen säger Shanahan att han kommer att fullfölja USA:s linje när det gäller Nordkorea.

Den tidigare försvarsministern James Mattis lämnade in sin avskedsansökan den 20 december, sedan han skrivit under beslutet att ta hem de amerikanska trupperna från Syrien och lämnade sin post den 28 februari.