Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Påve Franciskus är inte ovetande om övergreppen”

01:47. I decennier förgrep sig präster på de döva eleverna. Nu träder flera av offren fram – och de kräver skadestånd.

Verona. Övergreppen på skolan pågick i decennier. För katolska kyrkans präster var de minderåriga eleverna idealiska offer. De var döva och kunde omöjligt vittna. I dag träder de fram och berättar. Brotten är preskriberade, men de drabbade hoppas fortfarande på skadestånd.

– Det var här inne det började, säger Giuseppe Consiglio och pekar på kyrkan som träffande nog heter Santa Maria del Pianto – den gråtande Marias kyrka.

Giuseppe Consiglio hör till de sista kullarna av helt döva elever som kom till Verona för att lära sig fonetik i början av 90-talet. I dag är han 27 år. Han talar väl och är lätt att förstå.

Två specialskolor kantar kyrkan: Istituto Provolo för pojkar med präster och Istituto Gressner för flickor ledda av nunnor. En perfekt fasad som visade sig rymma två skräckinstitut. I början på 1990-talet blev klasserna gemensamma.

Giuseppe minns väl hur nunnorna följde eleverna en och en till kyrkan när de skulle träffa prästen. Han är övertygad om att nunnorna kände till övergreppen.

– Officiellt var vi där för att be och senare bikta oss. Övergreppen skedde i ett rum bakom altaret. Jag minns första gången exakt hur prästen klädde av mig och så tog han på mig. Jag var 3 år och förstod förstås inte vad som hände, säger Giuseppe Consiglio och hans ögon blir plötsligt tomma och blanka.

Övergreppen pågick tills han fyllde 15 och blev med tiden grövre och våldsammare. Eftersom Giuseppe kom från en by i Kalabrien i Syditalien på 110 mils avstånd från Verona i norr så kunde hans mamma inte komma och besöka honom. Hon var tvungen att ta hand om hans syskon. Nunnorna sa till honom: ”din mamma har övergett dig”.

Elever som bodde och sov på institutet blev extra utsatta och våldtagna av skolans präster. Det skedde i regel inte så ofta i sovsalarna som på toaletterna. Eller på prästernas särskilda vilorum, som låg på en separat våning i Istituto Provolo.

– När jag gick ut i korridoren för att gå på toaletten så kom prästen. Jag var livrädd för Don Nicola Corradi. Han var en av de värsta prästerna och hade börjat utnyttja mig regelbundet när jag var korgosse. Efter onani följde regelrätta våldtäkter som ägde rum tre till fyra gånger i veckan, berättar Gianni Bisoli.

Foto: Chris Warde-Jones

Prästerna har förstört mitt liv.

DN träffar honom liksom de övriga offren på stödföreningen Provolos döva i Verona. Gianni Bisoli är i dag 68 år. I sin barndom reducerades han till en hackkyckling som prästerna turades om att utnyttja. Totalt har han anmält över 20 präster för grova övergrepp som pågick under sex år. Brotten är preskriberade.

– Mitt vittnesmål har inte bedömts som trovärdigt av kyrkan, eftersom jag skulle ha anmält för många. Det är inte sant. Prästerna har förstört mitt liv, säger Gianni Bisoli med en ordrytm som blir hackig när han blir upprörd.

Vid ett av kaffeborden sitter Alessandro Valentini, 66, elegant iförd kostym och slips och med ett stort leende i ansiktet.

– Sedan Alessandro för några år sedan började berätta om allt hemskt han varit med om så har han genomgått en total personlighetsförändring. I dag är han glad, ironisk och rolig, säger Marco Lodi Rizzini som är talesperson för föreningen Provolos döva.

Foto: Chris Warde-JonesAlessandro Valentini berättar att han utsattes varje dag – och blev slagen om han krånglade. Foto: Chris Warde-Jones

Vi tar del av hans vittnesmål via en tolk. Alessandros berättelse rymmer Provolos grymmaste övergrepp. De började när han var sex år. Tre präster turades om att våldta honom. Om han inte fogade sig så slog de honom först våldsamt med en käpp. Detta pågick varje dag till dess att Alessandro fyllde tolv.

Slutade de av rädsla för att ett äldre barn skulle kunna vittna?

– Nej, jag tror inte detta var avgörande. Provolo var en stor skola. Det fanns över 400 elever. Efter ett tag tröttnade prästerna och sökte nya offer, svarar Marco Lodi Rizzini.

Många offer har väntat långt in i vuxenlivet med att berätta vad de varit med om. Giuseppe Consigli talade ut i en tidningsintervju när han var 23 år. Då fick även hans mamma reda på vad han gått igenom.

För att väcka opinion valde flera av offren och stödföreningen att träda fram i parlamentet 2009. Föreningens talesperson Marco Lodi Rizzini har krävt två saker: att en oberoende utredning av övergreppen ska komma till stånd och att Vatikanen öppnar sina arkiv.

– Jag tror att det är av rädsla för skadestånd som påven inte nämner Provolo. I USA fick det pedofildrabbade stiftet i Boston betala 2 miljarder dollar. Brotten i Verona är preskriberade, men vi försöker nu vända oss till Europadomstolen för mänskliga rättigheter för att få skadestånd, säger Marco Lodi Rizzini.

Den 27 oktober 2015 tog påve Franciskus emot Giuseppe Consiglio samt Rizzinis syster Paola, som också är döv sedan födseln, i en audiens inne i Vatikanen.

– Franciskus hälsade snabbt på de flesta, men när påven kom till oss och hörde vår historia blev han röd i ansiktet. Han stannade och talade med oss i sex minuter och sade ”Perdonatemi” (Förlåt mig), säger Giuseppe Consigli och tillägger att påven välsignade honom.

– Jag hade inte bett om hans förböner och behöver dem inte.

Vid audiensen överlämnades en dossier om övergreppen till påven samt brev om samarbete mellan kyrkan och offren för att få till stånd en oberoende kommission.

– Det står därför höljt över alla tvivel att påven inte kan vara ovetande om vad som ägt rum på Istituto Provolo i Verona, säger Marco Lodi Rizzini.

Den tidigare nämnde prästen Nicola Corradi, som den unge Gianni Bisoli var livrädd för, lämnade Verona 1984 efter 29 år. Kanske hade någon nämnt vad han höll på med. Säkert är att han fick göra karriär och bli ansvarig för Istituto Provolos filial i provinsen Mendoza i Argentina.

Efter decennier av tystnad har Corradis namn åter dykt upp i tidningarna, åtminstone i Verona. Den 82-årige prästen, fortfarande ansvarig för Provoloinstitutet i Argentina, greps i november 2016. Han sitter nu fängslad i Argentina anklagad för nya övergrepp på döva elever. På hans institut skall man ha funnit en tortyrkammare, pornografiskt material samt en större mängd kontanter i prästens rum.

Foto: TIZIANA FABIPåve Franciskus har träffat offer vid en audiens och fått dokument om övergreppen. Foto: AFP

Den nuvarande påven utnämndes till ärkebiskop av Buenes Aires 1998. Utifrån detta kan man inte dra några slutsatser om att mannen som skulle bli påve Franciskus kände till övergreppen redan då. Däremot kan man konstatera att den katolska kyrkan sedan lång tid kände till Nicola Corradis misstänkta övergrepp.

I ett brev som påvens ställföreträdare på Vatikanens statssekretariat skrev för ett år sedan till föreningen för Provolos döva, meddelar denne att brevet och kravet om en oberoende utredning skickats vidare till den italienska biskopskonferensen CEI, den italienska kyrkans ledande organ. Sedan dess har ingenting hänt.

Så länge dessa präster har kvar sina pass kan de resa och byta land.

Inte så konstigt, menar Francesco Zanardi, som med sin förening Rete Abuso i Norditalien försöker avslöja pedofilbrott och stötta offer. Här finns ett konkret utbyte av tjänster och gentjänster:

Italien har skickat iväg en pedofilbrottsling som Nicola Corradi till Argentina. Från Argentina har kyrkan skickat iväg en annan präst till Italien. Denne är inte anklagad för pedofilbrott, däremot skall han ha tvingat ett 20-tal blivande seminarister att ha sex med honom.

– Så länge dessa präster har kvar sina pass kan de resa och byta land. Överenskommelsen mellan Heliga stolen och katolska länder som Italien och Argentina gör att de automatiskt beviljas visum och uppehållstillstånd och kan börja om i ett nytt land, säger Zanardi.

Han skrattar på telefon åt det faktum att den argentinske prästen och misstänkte sexmissbrukaren har fått en fristad i stiftet Genua. Det råkar vara kardinal Angelo Bagnascos stift, som är ledare för den italienska kyrkans biskopar.

Det är från honom offren väntar på någon reaktion på kravet om en oberoende kommission som skall utreda övergreppen i Verona.

Bakgrund.

Foto: Chris Warde-JonesIstituto Provolo där övergreppen skedde. Foto: Chris Ward-Jones.

Pedofilbrott inom katolska kyrkan mörkades systematiskt av Vatikanen till och med att Johannes Paulus II var påve 2005. Efterträdarna Benedictus XVI och Franciskus har deklarerat nolltolerans för dessa brott.

Pedofilbrott har i dag en preskriptionstid på 20 år. Lagen har nyligen skärpts, men för övergreppen i Verona gäller endast tio år, varför brotten är preskriberade.

Totalt har 67 hörselskadade elever på Instituten Provolo och Gressner i Verona anmält att de utsatts för sexuella övergrepp.

Hittills har anklagelserna endast lett till en intern utredning inom Vatikanen. Av de 27 präster som anmälts var tolv redan döda, tio försvunna, två föremål för ytterligare utredning och övriga tre fick milda disciplinstraff. Ingen har blivit av med sin prästtitel.

Påven vill ha nolltolerans för pedofilbrott och har även tillsatt en kommission som ska förebygga brott. I kommissionen satt två personer som själva var offer för övergrepp. Båda har lämnat arbetet i protest mot att kommissionen inte ens kunnat enas om att övergrepp måste anmälas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.