Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Påven: Abort är som att hyra yrkesmördare

01:36. ”Att göra sig av med en mänsklig varelse är som att använda sig av en yrkesmördare för att lösa ett problem”. Hör påve Franciskus om abort.

Tidigare i år jämförde Påven Franciskus abort med nazismens rasprogram.

Nu uttalar han sig i abortfrågan igen – och liknar det vid att hyra en yrkesmördare.

Är det rätt att offra ett mänskligt liv för att lösa ett problem?

Den frågan ställde påve Franciskus inför gudstjänstdeltagare i Vatikanen under onsdagen, enligt Rai News.

– Att avbryta en graviditet är som att likvidera någon... att göra sig av med en mänsklig varelse är som att använda sig av en yrkesmördare för att lösa ett problem, fortsatte han under gudstjänsten.

Läs mer: Påven jämför selektiv abort med nazisternas rasprogram 

I juni i år jämförde den katolske ledaren även abort med nazismens rasprogram, i ett uttalande om att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna utförde.

– I dag gör vi samma sak med vita handskar, sade han då.

Även härom veckan väckte påven stor uppståndelse när han skyllde sexövergreppsskandalerna inom katolska kyrkan på djävulen. Han sade då att djävulen lever och mår bra och jobbar övertid för att underminera kyrkan. Påven bad katoliker världen över att under oktober månad dagligen be en särskild bön för att slå tillbaka mot Satan.

– (Kyrkan) måste räddas från den ondes attacker, den store som anklagar oss, och på samma gång medvetandegöra sin egen skuld samt de misstag och övergrepp som begås nu och tidigare, sade han i Vatikanen den 29 september.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.