Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Chilenska katolska biskopar erbjuder sig att avgå efter kritik om sexuella övergrepp

Foto: Pierpaolo Scavuzzo/AGF/REX/Shutterstock

Samtliga chilenska biskopar erbjuder sig att avgå efter påvens anklagelser om att de förstört bevis på sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I ett tio sidor långt dokument överlämnat till de chilenska biskoparna, som är på plats i Vatikanen, framför påve Franciskus kritik mot hur de hanterat sexuella övergrepp inom kyrkan i Chile.

Han skriver att hela den chilenska kyrkans hierarki är ansvariga för ”grava fel” i hanteringen av de övergrepp som skett inom den katolska kyrkan och håller dem också ansvariga för kyrkans förtroendetapp i landet.

Läs mer: Påven städar upp i rådet mot sexövergrepp

Vatikanstaten bekräftade under fredagen autenticiteten i dokumentet som den chilenska tv-kanalen TV13 var först att rapportera om. 

Dokumentet satte stark press på biskoparna och påven skriver att ”ingen kan undgå problemet och lägga över skulden på andra”. 

Senare på fredagen kom beskedet att 34 biskopar, varav tre redan är pensionerade, skrivit under ett dokument där de erbjuder sig att avgå. 

Nu är det upp till påven att avgöra vad som händer med dem. Han kan antingen acceptera att de avgår, avslå deras avskedsansökan eller avvakta med att fatta ett beslut.

Enligt nyhetsbyrån AP är det första gången som ett helt lands biskopar har erbjudit sig att avgå tillsammans efter en skandal.

Innan påvens Chilebesök i år attackerades och vandaliserades flera katolska kyrkor till landet. En anledning till upprördheten är att påven 2015 utsåg Juan Barros till biskop i landet. 

Juan Barros stod nära en präst som i en utredning av katolska kyrkan anses skyldig för ett dussintal sexuella övergrepp mot minderåriga. Den rättsliga processen mot prästen lades dock ner då man ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis.

Läs mer: Kyrkoattacker oroar i Chile inför påvebesök

Under sitt besök i Chile försvarade påven Barros i en intervju med en chilensk journalist. 

– Den dag då de visar bevis mot biskop Barros kommer jag att tala. Det finns inte ett enda bevis mot honom. Allt är förtal. Är det förstått? sade påven då. 

Ett uttalande som väckte kritik från flera håll och som han sedan bad om ursäkt för.

Läs mer: Påven ber om ursäkt för uttalanden om sexuella övergrepp

Påven har tidigare lovat att vidta kraftiga åtgärder mot de präster som begår övergrepp mot barn, samt hålla dem som mörklägger brotten ansvariga för sina handlingar. 

Men hans trovärdighet har ifrågasatts, bland annat när han befordrade australiske George Pell till ekonomichef i Vatikanen 2014.  

Redan då anklagades Pell för att ha misskött sig i samband med anklagelser om prästers sexuella övergrepp mot minderåriga under sin tid som ärkebiskop. Nu pågår i Australien en rättsprocess mot Pell där han står anklagad för en rad sexuella övergrepp under 1970-talet. 

Läs mer: Påven lovar krafttag mot pedofiler

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.