Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/paven-anklagas-for-att-ha-morkat-sexbrott-vill-inte-kommentera/

VÄRLDEN

Påven anklagas för att ha mörkat sexbrott – vill inte kommentera

Påve Franciskus.
Foto: Tiziana Fabi/AFP

Påven vill inte kommentera anklagelserna om att han känt till sexualbrottsskandalen i Pennsylvania. Det uppgav han på söndagen efter att en högt uppsatt i Vatikanen krävt hans avgång.

– Jag kommer inte att säga ett ord.

Det sade påve Franciskus till pressen ombord på sitt plan som var på väg tillbaka till Rom efter besöket på Irland i helgen, rapporterar Reuters.

Påvens irländska resa kantades av protester och kritik mot romerskkatolska kyrkans återkommande problem med sexualbrott och pedofili. Den senaste skandalen gäller de över 300 prästerna i Pennsylvania och New York-kardinalen Theodore McCarrick som förra månaden avgick efter en rad avslöjade sexualbrott som pågått i flera decennier.

På söndagen attackerades påven även från de egna leden.

Ärkebiskop Carlo Maria Viganò, tidigare Vatikanens ambassadör i Washington, gick då ut och krävde hans avgång. I ett 11-sidigt dokument hävdar Viganò att påven har känt till sexbrotten i Pennsylvania ända sedan år 2000. Enligt Viganò har Franciskus fått informationen av såväl honom som hans två företrädare när de arbetade i USA.

Viganò säger också att påven trots vetskapen om brotten utsåg McCarrick till ”sin betrodda rådgivare” när han tillträdde.

I dokumentet anklagar Viganò även en rad andra personer inom Vatikanen och katolska kyrkan i USA för att ha mörkat uppgifterna om Theodore McCarrick, skriver Reuters.

På planet gick påve Franciskus till motattack och tillbakavisade anklagelserna och kraven på hans avgång. Han uppmanade pressen att läsa dokumentet och sedan döma själva om det var seriöst.

Han ville dock inte svara på några frågor om sin inblandning i sexualbrottsskandalen i Pennsylvania och Theodore McCarrick.

– Jag kommer inte säga ett ord om detta. Jag tycker att dokumentet talar för sig självt och att ni har tillräcklig journalistisk förmåga att dra era egna slutsatser, säger påven till Reuters reporter på flygplanet.

Läs mer: ”Påve Franciskus är inte ovetande om övergreppen”

Läs mer: Över 300 katolska präster anklagas för sexuella övergrepp