Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Påven försvarade homosexuella

Foto: Reuters

Påven Franciskus försvarade de homosexuellas rättigheter vid en presskonferens på 10.000 meters höjd. Samtidigt ändrar inte den katolska kyrkan sin inställning till att homosexualitet är en synd.

Uttalandet om homosexuella gjordes av påven Franciskus under en mer än en timma lång presskonferens stående i ekonomiklass på flygplanet på väg hem från sin första utlandsresa till Brasilien. Men att homosexualitet är en synd i kyrkans ögon rådde det ingen tvekan om.

– Om någon är homosexuell och söker Herren med god vilja, vem är jag att döma, sade han och tillade att homosexuella "inte bör diskrimineras och bör integreras i samhället", skriver den brasilianska tidningen O'Globo.

Påven kritiserade dock olika lobbygrupper, bland annat den homosexuella. En lobbygrupp som han tidigare sagt finns i Vatikanen.

– Problemet ligger inte i att någon har den här läggningen. Vi måste vara bröder. Problemet är att de som har en sådan läggning lobbyar för den, liksom det finns lobbyister bland giriga människor, politiska lobbyister, frimurarlobbyister, det finns så många lobbygrupper. Det är det som är det största problemet, sa Franciskus enligt den italienska tidningen Corriere della Sera

Under pressmötet sa påven att katolska präster som erkänner att de är homosexuella ska förlåtas.

Franciskus kommenterade också kvinnornas roll inom den katolska kyrkan. Han gick så långt att han sa att kvinnor borde ges större utrymme i kyrkan, men att ”dörren är stängd” för kvinnligt prästerskap.

– Vi kan inte begränsa kvinnornas roll inom kyrkan till att vara altarflickor eller till att leda olika välgörenhetsprojekt, det måste finnas mer. Men när det gäller möjligheten för kvinnor att bli präster så har kyrkan sagt sitt, och sagt nej, den dörren är stängd.

Påven är genom sitt ämbete en av världen mest inflytelserika personer och det han säger får stort genomslag och påverkar miljoner. Men under presskonferensen var han tydlig med att han inte vill vara en envåldshärskare:

– Jag gillar när någon säger att han inte är överens med mig, det är en sann medhjälpare.

Under sitt besök i Brasilien gick påven med på att låta sig intervjuas i ett populärt teveprogram, tevestationen O'Globos "Fantastico", skriver BBC.

På frågan om varför han väljer att färdas i en mindre och enklare bil svarade han att det knappast hade varit ett gott exempel för andra om han valt en bil av den senaste årsmodellen eller en bil tillverkad av något av de dyrare märkena:

– Just nu tror jag att Gud ber oss att visa en större enkelhet, sa han till programledaren.

Resan till Brasilien var Franciskus första utlandsresan som påve. På måndagen återvände han till Rom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.