Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Påven ger sitt stöd till folkliga protester

Foto: Andreas Hillergren/IBL

Påven Franciskus ger sitt fulla stöd till aktivister och gräsrotsorganisationer som kämpar för social rättvisa, migranter och miljön. Främlingsfientligheten hotar mänskligheten, skriver han också i ett brev.

Franciskus har redan tidigare sagt att han är emot ”falska profeter” och ”sociala murar” och samma dag som Donald Trump svor presidenteden i USA varnade påven för hur populistiska ledare, som Adolf Hitler, kan stiga fram när kriser skapar skräck.

Påven har också sagt att alla ursprungsbefolkningar har rätt att ge sitt samtycke i olika frågor som rör det land de bebor – och att befolkningens röst ska vara utslagsgivande.

Uttalanden som dessa har tolkats som riktade till Donald Trump, skriver Washington Post.

I det brev som nu blivit känt och som lästes upp vid ett religiöst möte i Modesto i Kalifornien kritiserar påven de ledare som lutar sig mot ”fruktan, osäkerhet, gräl och till och med människors berättigade indignation, i syfte att lägga ansvaret för dessa missförhållanden till en ’icke-granne’”.

Och Franciskus fortsätter:

”Förr eller senare, kommer denna moraliska blindhet att avslöjas, som när en hägring skingras. Såren är där, de är en realitet. Arbetslösheten är verklig, våldet är verkligt, korruptionen är verklig, identitetskrisen är verklig, undermineringen av demokratier är verklig.”

Franciskus uppmanar också alla att bekämpa vad han kallar ”avhumaniseringen”, skriver The Guardian.

”Som kristna, och alla människor som har en god vilja, är det upp till oss att leva och agera i detta ögonblick. Det är ett tungt ansvar, eftersom vissa realiteter, om de inte tas om hand på ett effektivt sätt, är kapabla att sätta igång processer av avhumanisering som då skulle vara svåra att vända.”

Påven fördömde också de framväxande populistiska och främlingsfientliga rörelserna runt om i världen. Dessa, skriver Franciskus, ”utgör ett starkt hot mot mänskligheten”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.