Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Påven: Gud skapade ”big bang”

Foto: Pier Paolo Cito / AP

En tillfällighet, säger de som tror på vetenskap. Guds handling, säger de kristna. Påven slår ihop teorierna och hävdar att Gud ligger bakom ”big bang”.

Påven Benedikt XVI har, tillsammans med sin föregångare Johannes Paulus II, försökt få bort vatikanens stämpel av att vara anti-vetenskaplig.

Den katolska kyrkan lär inte längre ut kreationism – tron att Gud skapade världen på sex dagar, så som det beskrivs i Bibeln. Därmed inte sagt att Gud inte ligger bakom universums skapande.

Ett annat sätt att "omfamna" vetenskapen är i stället att hävda att komplexa vetenskapliga teorier i själva verket är Guds handling.

Påven har tidigare talat om evolutionen. Men inför nära 10.000 åskådare i Peterskyrkan på trettondedagen gick han in på detaljnivå på ett sätt han inte gjort tidigare. Bland annat genom att uppmana alla kristna att förkasta idén om att universum skapades av en slump. Att ”big bang” ägde rum förnekar inte påven, men enligt honom var det med hjälp av Guds hand.

– Universum är inte resultatet av slumpen, som några vill få oss att tro, sade påven Benedikt XVI enligt Reuters.

– När vi betraktar universum bjuds vi in att läsa in någonting djupt i det: skaparens visdom och den outtömliga kreativiteten hos gud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.