Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Påven: Kvinnan stark och inflytelserik

RIO DE JANEIRO. Påven Franciskus har för första gången öppet kritiserat mäns våld mot kvinnor. Under sitt besök i Colombia har han uppmanat till respekt och menar att Bibeln hyllar kvinnan som »stark och inflytelserik«.

Inför tusentals colombianska katoliker i staden Villavicencio på landsbygden pratade påve Franciskus om kvinnans situation och menade att många kvinnor »härdar ut i tysthet«. Han kritiserade samhällen som fortfarande »tyngs under patriarkaliska och chauvinistiska vanor« och uppmärksammade mäns verbala och fysiska våld mot kvinnor. Flera gånger under sitt tal avbröts påven Franciskus av spontana applåder för sitt mod att kritisera den machokultur som lever vidare i många katolska länder.

Mässan handlade annars mest om den fredsprocess som Colombia genomlever efter att den marxistiska Farc-gerillan lagt ned vapnen i somras, efter mer än femtio års strider mot den colombianska staten. En av höjdpunkterna under mässan var när påven välsignade resterna av den svarta kristusstaty som klarade sig undan massakern i Bojayá för 15 år sedan. Över hundra barn och vuxna hade tagit skydd i byns kyrka när Farc-gerillan skickade in en hemmagjord bomb i tron att det var paramilitära styrkor som gömde sig i kyrkan. 45 barn och 74 vuxna dog.

Inför påve Franciskus besök i Colombia har den svarta kristusstatyn rest genom landet som en symbol för allt mänskligt lidande under den över femtioåriga konflikten. Påve Franciskus var tydligt rörd när han välsignade den brända kristusstatyn och uppmanade befolkningen i Colombia att gå vidare.

– Bästa colombianer, tveka inte inför att be om förlåtelse och att förlåta, sa han.

Förra året bad Farc-gerillan offentligt om förlåtelse för massakern i Bojayá och menar att det var ett misstag. Många i Colombia är ändå arga på den marxistiska gerillan och tycker att det är märkligt att gerillan, som en del i fredsprocessen, fått bilda ett politiskt parti som ska ställa upp i nästa års presidentval. Under mässan i Villavicencio hade många offer från konflikten samlats, bland annat gerillasoldaten Carlos Murcia Perdomo som lämnade Farc efter att ha förlorat sina händer.

– Jag har lämnat lögnen som gömmer sig bakom våldet och möter nu verkligheten tillsammans med min familj, sa han.

Påve Franciskus kramade om honom och bad för att Colombia ska lyckas med sin fredsprocess.

– Det är möjligt att besegra hatet och döden. Det är möjligt att börja om från början och föda ett nytt Colombia, sa Franciskus.

Det är första gången på 30 år som en påve besöker Colombia, trots att Colombia är världens fjärde största katolska land. Hans besök inleddes i huvudstaden Bogotá och gick sedan till staden Villavicencio och har i dag nått Colombias andra största stad, Medellín. I morgon avslutas den fem dagar långa resan med ett besök i den vackra hamnstaden Cartagena vid den karibiska kusten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.