Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Påven och Theresa May kritiserar USA:s nolltolerans vid gränsen

Efter den senaste tidens rapporter om barn som separeras från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och Mexiko, och får tillbringa flera dygn i burar med cementgolv, får USA kritik. Bland annat av påven Franciskus och Storbritanniens premiärminister, Theresa May. USA:s president Donald Trump har återigen uttalat sig på Twitter.

I april införde USA ”nolltolerans” vid landets södra gräns. Alla som kommer olagligt till USA ställs nu inför rättslig prövning, efter att tidigare ha släppts fria. Vuxna placeras i fängsligt förvar medan barnen skickas till anläggningar som drivs av USA:s regering. Där kan de få vänta i upp till tre dygn.

Detta har lett till kritik från bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres, Mexikos utrikesminister Luis Videgaray och USA:s första dam, Melania Trump. 

Nu har även påven Franciskus och Theresa May sällat sig till kritikerskaran. 

”Det är inte lätt, men populism är inte lösningen”, säger påven till Reuters.

Han säger att han stöder de senaste uttalandena från amerikanska katolska biskopar som kallar separeringen av barnen från sina föräldrar för ”motsatsen till våra katolska värderingar”.

Läs mer: Björn af Kleen: De inlåsta barnen kan leda till definitiv splittring 

Storbritanniens premiärminister Theresa May uttalade sig under onsdagens utfrågning i det brittiska underhuset.

– Bilderna på barn som hålls i vad som ser ut att vara burar är djupt upprörande. Det är fel. Det är inte Storbritanniens tillvägagångssätt, sa May enligt The Guardian.

Theresa May och Donald Trump kommer att mötas i juli, och May har sagt att USA:s nolltolerans vid gränsen är något som hon kommer att ta upp på mötet.

Donald Trump har tidigare i veckan uttalat sig och har då bland annat kritiserat Demokraterna och sagt att det är de som är problemet, och att de inte bryr sig om brottslighet och vill ha illegala invandrare.

Under onsdagseftermiddagen twittrade presidenten återigen, där han gick hårt åt medier och Demokraterna. 

”Fake News nämner inte vårt lands säkerhet när de pratar om illegal invandring. Våra migrationslagar är de svagaste och värsta i världen, och Demokraterna kommer göra allt för att inte ändra dem,” skriver han.

”Det är Demokraternas fel, de vill inte ge oss de röster som behövs för att få igenom en bra invandringslagstiftning. De vill ha öppna gränser, vilket ger hemsk brottslighet. Republikaner vill ha säkerhet. Men jag jobbar på någonting – det tar aldrig slut!”, skriver han i en annan tweet. 

 

Läs mer: ”Herr president, har ni inte barn??” 

Läs mer: Bilden som blivit en symbol för Trumps nolltolerans 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.