Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Påven om Trump: Han är inte kristen

Att bygga murar mellan länder är inte förenligt med att vara kristen. Det sa påven Franciskus på torsdagen på en fråga om republikanen Donald Trump.

Franciskus har redan tidigare uttalat sig negativt om den republikanske presidentkandidaten Donald Trump och hans inställning till flyktingar och invandring.

Trump å sin sida har anklagat Franciskus för att vara ett redskap för Mexikos regering och för att inte förstå vilka problem som USA har.

Men det är framför allt Trumps utspel i juni förra året då han sa sig vilja bygga en mur mellan USA och grannlandet Mexiko för att förhindra att kriminella och av Trump icke önskvärda personer ska kunna ta sig in i USA som fått påven att reagera.

Trump har också anklagat Mexiko för att skicka våldtäktsmän och kriminella till USA.

På torsdagen fick påven en direkt fråga om Trump och svarade då: ”En person som bara tänker på att bygga murar, varhelst dessa byggs, istället för broar är inte en kristen, det är inte det kristna budskapet”, skriver BBC.

På frågan om han uppmanade de amerikanska väljarna att inte rösta på Trump svarade påven:

”Jag säger bara att denne man inte är kristen om han har sagt sådana saker. Vi måste undersöka om han har sagt det på det sättet och jag kommer att ge honom möjligheten att jag kan ha fel.”

Donald Trump vill inte bara bygga en mur utan också kasta ut 11 miljoner olagliga invandrare ur USA.

Muren, om den skulle byggas, beräknas kosta omkring 64 miljarder kronor. En siffra som Trump har sagt bara är en mindre del av vad USA ”förlorar till Mexiko”. Trump menar dessutom att Mexiko borde betala för muren – något som Mexiko inte sagt sig vara intresserat av att göra.

Trump svarade med att skylla påvens uttalande på den mexikanska regeringen som han menade hade talat illa om honom inför påven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.