Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Påven öppnar för preventivmedel i Zikadrabbade områden

En kyrka sprejas med myggmedel.
En kyrka sprejas med myggmedel. Foto: / AA / TT

Påven Franciskus öppnar för att kvinnor i områden drabbade av zikavirus, som kan orsaka fosterskador, kan få använda preventivmedel.

Påvens försiktiga svängning i frågan om preventivmedel kom i samtal med journalister ombord på det flygplan som tog honom hem till Rom efter besöket i Argentina.

Påven uteslöt kategoriskt att acceptera abort för redan gravida kvinnor som bär på zikaviruset, och som var oroliga för att föda ett barn med fosterskador.

– Abort är inte ett mindre ont. Det är ett brott. Det är att döda en person för att rädda en annan. Det är vad maffian gör. Det är något absoluta ont, sade påven Franciskus, men han lade till:

– Att undvika en graviditet är inte något absolut ont.

Franciskus hänvisade till en av sina föregångare påven Paulus VI, som var påve mellan 1963 och 1978. Som en reaktion på en konflikt i Afrika utfärdade Paulus Vi tillåtelse för nunnor att använda preventivmedel på grund av risken för att bli våldtagna.

Franciskus gick inte in närmare på vilken konflikt i Afrika detta handlade om, men, enligt nyhetsbyrån Reuters skedde det sannolikt under konflikten i belgiska Kongo på 60-talet.

Påvens besked står i motsättning till flera kyrkoledare i de zikavirusdrabbade länderna som fortsatt tala för katolska kyrkans hårda motstånd mot preventivmedel.

– Att undvika en graviditet är inte något absolut ont. Men i vissa fall, som till exempel då Paulus VI tillät nunnorna i Afrika att använda preventivmedel kan användandet av dem vara ett mindre ont, sade påven rapporterar Sky News.

FN har manat länder som drabbats av zikaviruset att säkra kvinnors tillgång till preventivmedel för att minska risken att infektionen sprids.

Fakta. Sprids via myggor
  • Fram tills nyligen har zikaviruset trotts vara ganska milt. Runt 80 procent får inga symtom och de som blir sjuka får oftast en mild infektion med bland annat feber, ledvärk och hudutslag.
  • Nu tros zikavirusinfektion hos gravida ligga bakom en kraftig ökning av barn som fötts med mikrocefali, en fosterskada som ger litet huvud och utvecklingsstördning. Barn med mikrocefali kan även ha syn- och hörselskador. Viruset tros även ligga bakom en ökning av antalet vuxna som drabbats av Guillain-Barrés syndrom, GSB. Det är en sällsynt sjukdom som kan ge förlamning, men de flesta brukar bli friska.
  • Det är i dagsläget inte vetenskapligt bevisat att viruset ökar risken för mikrocefali eller GBS.
  • Zikaviruset sprids med aedes-myggan. I sällsynta fall verkar viruset kunna överföras sexuellt.
  • Det finns inget vaccin eller specifik behandling mot zikaviruset. I dagsläget uppmanas man att skydda sig mot mygg genom heltäckande kläder, myggmedel och myggnät.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravida ska rådgöra med läkare eller mödravårdscentralen innan en resa till ett land där tropiska sjukdomar sprids.
Läs mer om Zikaviruset

• Karneval och zika – expert varnar för ”explosiv cocktail”
I dag, fredag, drar karnevalen i Rio de Janeiro i gång. Men i år skuggas sambafesten av oron för zika. Experter varnar för att karnevalsyran och viruset kan visa sig vara en ”explosiv cocktail”.

• Idrottsministern: ”Inte aktuellt ställa in OS”
En grupp läkare gick på torsdagen ut och uppmanade Brasilien att ställa in sommarens OS på grund av zikavirusets framfart. ”Inte aktuellt”, skriver Brasiliens idrottsminister.

• Fall i Brasilien med zika spritt via blodtransfusion
Brasilianska hälsomyndigheter bekräftade på torsdagen att ett fall av överförd zikasmitta via blodtransfusion konstaterats i landet. Blodgivaren bar på det myggburna viruset, som nu sprids snabbt på amerikanska kontinenter.

• Läkare vill stoppa OS i Rio
Det fruktade zikaviruset som spritt sig i framför allt Sydamerika gör att man bör överväga att ställa in OS i Rio de Janeiro i sommar. Det menar en rad ansedda läkare vid New York University Langone Medical Center, rapporterar finska YLE.

• Zikavirus i USA fördes över sexuellt
USA fick på tisdagen sitt första fall av zikaviruset sedan 2008. Enligt hälsovårdsmyndigheterna i Dallas i Texas ska viruset ha överförts genom en sexuell kontakt mellan patienten och en bärare av viruset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.