Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/paven-tar-strid-for-amazonas/

Världen

Påven tar strid för Amazonas

Mässa med påven och urfolk från Amazonas i Vatikanen. Foto: Tiziana Fabi/AFP

Nu ger sig även Vatikanen in i klimatdebatten. Påve Franciskus har bjudit in 184 biskopar till ett särskilt toppmöte i Rom för att diskutera frågor rörande världens största regnskog. Det är första gången katolska kyrkan engagerar sig för Amazonas framtid.

Redan när argentinaren Jorge Bergoglio valdes till påve för sex år sedan uttryckte han sin oro över Amazonas. Efter att högernationalisten Jair Bolsonaro valdes till Brasiliens president förra året har oron tilltagit. Skövlingen ökar i rekordfart och de världsledare som kritiserar avverkningen häcklas av president Bolsonaro.

Henrik Brandão Jönsson: Bolsonaro backar inte om Amazonas 

 För att ta reda på vad som sker i regnskogen har påve Franciskus bjudit in biskopar från de nio länder som utgör Amazonas till att under tre veckor diskutera framtiden för världens viktigaste regnskog. 

Vad som gör mötet än mer historiskt är att påven även bjudit in 35 diakonissor från Amazonas att medverka. Det är första gången som så många kvinnor deltar vid det katolska toppmötet som kallas Synod (grekiska för sammankomst). Anledningen är att många katolska präster undviker att arbeta i de avlägsna byarna i den svåråtkomliga djungeln. Upp mot 70 procent av de katolska församlingarna i Amazonas styrs av kvinnor. 

– Påve Franciskus erkänner värdet av kvinnornas närvaro, säger den brasilianska sociologen Márcia Maria, vid universitetet i Roraima, till Folha de S. Paulo.

Toppmötet har fått titeln: »Amazonas: Nya vägar för kyrkan och en integrerad ekologi« och tänker även ta upp den kris som den katolska kyrkan genomlever i den brasilianska delen av Amazonas. Vid folkräkningen 2000 uppgav 70 procent av befolkningen att de är katoliker. Tio år senare har antalet sjunkit till 59 procent. Befolkningen har inte blivit ateister utan valt att konvertera till de radikala pingstkyrkorna som sprider sig i Amazonas. Vid folkräkningen 2000 uppgav 21 procent i regnskogen att de var frikyrkliga. Tio år senare var de 31 procent. Idag är antalet frikyrkliga antagligen ännu fler.

– Påven är framför allt orolig för de byar där den katolska kyrkan inte når ut, säger den brasilianske jesuitprästen Adelson Araújo dos Santos till Folha de S. Paulo.

Inför valet förra året konverterade president Bolsonaro från katolicismen och blev pingstvän. Han använder nu den protestantiska väckelserörelsens framfart som politisk kraft och ser påve Franciskus som fiende till sin högernationalistiska politik. Bolsonaro har tidigare sagt att ledarna i det brasilianska biskopsrådet är ett »ruttet gäng«.

Även biskopar i Tyskland motsätter sig den progressiva utvecklingen av katolska kyrkan som påve Franciskus står för. De vill att den katolska kyrkan återgår till sin konservativa natur och motsätter sig att kvinnor agerar präster i Amazonasregionen.

Under mötet, som påbörjas i söndags och avslutas den 27 oktober, tänker Påve Franciskus även diskutera Amazonas ur ett teologiskt perspektiv. Han vill att människan ska se regnskogen som Guds verk och inte som en råvara.

– Påven vill att regnskogen ska vårdas som mänskligt liv. Den inställningen är en teologisk revolution, menar den brasilianske teologiläraren Vanildo Zugno.