Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Påven: Två procent av katolska präster är pedofiler

Other: AP/Alessandra Tarantino

Påven Franciskus ska ha sagt att det finns tillförlitliga uppgifter som indikerar att runt två procent av alla katolska präster är pedofiler.

Det är i en intervju med den italienska tidningen La Repubblica påven ska ha sagt att övergrepp mot barn infekterar kyrkan som "spetälska". Där lovar han också att "konfrontera problemet med det allvar som krävs".

Siffran två procent ska ha kommit från påvens rådgivare och skulle motsvara drygt 8000 av katolska kyrkans runt 414000 präster. Det finns inga vedertagna siffror för hur vanligt pedofili är generellt sett, men vissa uppskattningar har hävdat att det handlar om mindre än fem procent.

Tidningen La Repubblica har till intervjun använt rubriken: ”Påven säger: Som Jesus, ska jag använda en käpp mot präster som är pedofiler”. En av Vatikanens talespersoner har sedan sagt att tidningen inte har återgett påvens Franciskus exakta ord.

Förra året skärpte påven Vatikanens lag om övergrepp mot barn, men många som utsatts för övergrepp av katolska präster är missnöjda med vad de ser som Vatikanens misslyckande med att straffa dem som anklagats för att mörka skandalerna.

Påven Fransciskus får i intervjun även frågan om präster i framtiden kan komma att få gifta sig, med tanke på diskussionen om det prästerliga celibatet inom katolska kyrkan. Han påpekar då att präster i vissa kyrkor i öst får gifta sig under Vatikanens överinseende, och att celibatet infördes 900 år efter "Vår Herres död".

– Det är helt klart ett problem men det är inget större sådant. Det behövs tid men det finns lösningar och jag kommer att hitta dem, säger han.

Vatikanen ska även ha sagt att detta inte var påvens exakta ord. Det rapporterar BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.