Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Påven vädjar om hjälp för att stoppa djävulen

Påve Franciskus.
Påve Franciskus. Foto: Andreas Solaro

Påven Franciskus anklagar djävulen för att ligga bakom skandalerna med sexuella övergrepp inom katolska kyrkan.

– Djävulen lever och mår bra och arbetar övertid för att undergräva den romersk-katolska kyrkan, säger påven Franciskus.

Påven är så övertygad om djävulens inblandning i sexskandalerna att han uppmanar katoliker över hela världen att be en särskild bön varje dag under oktober månad för att slå tillbaka mot de onda krafterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

”Kyrkan måste räddas från attackerna från den som baktalar och anklagar oss och samtidigt bli medveten om de egna misstag som begåtts både i nutiden och i det förflutna”, heter det i ett uttalande från påven.

Påven Franciskus har flera gånger gjort klart att han anser att djävulen är verklig. I ett dokument om helighet från i våras, som Reuters hänvisar till, nämner påven djävulen mer än tio gånger.

”Vi bör inte tänka på djävulen som en myt, en symbol, ett talesätt eller en idé. Det skulle vara ett misstag som leder till att vi inte är på vår vakt. Att vi blir vårdslösa och därmed mer utsatta”, skrev påven i april.

De senaste åren har anklagelserna om pedofili och sexuella övergrepp duggat tätt inom katolska kyrkan i många länder. I Australien har kardinal George Pell, Vatikanens ekonomichef och en av påvens närmsta medarbetare åtalats för sexuella trakasserier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.