Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Pegida stoppas av polska nationalister

Lördagens demonstration i Dresden.
Lördagens demonstration i Dresden. Foto: Tobias Schwarz/AFP

DRESDEN. Lördagen var dagen då Pegida skulle expandera i Europa i en gemensam aktion mot flyktingpolitiken. I polska Wroclaw blev det dock ingen Pegidademonstration. Den ställdes in efter hot om våld från polska nationalister som inte gillade ”germaniseringen”.

Överenskommelsen om en aktionsdag för det man kallade Fästning i Europa träffades i Tjeckien i slutet av januari där likasinnade organisationer hade samlats. Demonstrationer och manifestationer mot flyktingpolitiken skulle arrangeras i fjorton europeiska städer.

Några av demonstrationerna skulle hållas i Pegidas namn. Pegida (Patriotiska européer mot islamiseringen av västerlandet) bildades i Dresden hösten 2014.

I polska Wroclaw stoppades dock planerna av polska nationalister som ska ha hotat med våldsamheter om inte planerna ställdes in. Polackerna såg demonstrationen som ett uttryck för en hotande ”germanisering”.

I Pegidas hemstad Dresden samlades enligt uppgift uppemot 8.000 personer vid ett tvåtimmars möte nere vid Elbestranden.

På de två motdemonstrationerna ska runt 5.000 personer ha deltagit. Farhågorna om våldsamma sammanstötningar besannades inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.