Medan det nya coronaviruset sätter skräck i allt större delar av världen försöker den kinesiska regimen med stöd av färre fall på hemmaplan förbättra sitt rykte. Nu planteras teorin att det inte alls är säkert att viruset har sitt ursprung i Kina.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-27 16:32
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/peking-lagger-ut-dimridaer-om-coronavirusets-ursprung/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
”Även om epidemin först bröt ut i Kina, betyder det inte nödvändigtvis att den har sitt ursprung i Kina, ännu mindre att den är ”made in China”.
Tweeten från Lin Songtian, Kinas ambassadör i Sydafrika, är talande för hur den kinesiska regimen på senare tid försökt lägga ut dimridåer kring det nya coronaviruset.
Från både officiellt håll och sociala medier planteras nu teorier om att viruset inte alls härstammar från Kina. En populär uppfattning är att det i själva verket kommer från Kinas ärkerival, USA.
Från officiellt håll går strategin ut på att så frö av tvivel. Som i förra veckan när Zhao Lijian, talesperson för utrikesministeriet, vid en presskonferens sa att även om de första fallen uppstod i Kina är det inte klart att viruset har sitt ursprung där.
Samma tongångar har kommit från Zhong Nanschan, en respekterad lungexpert i Kina, som vid en tv-sänd presskonferens sade att ”coronaviruset syntes först i Kina men kanske inte har sitt ursprung i Kina”.
College Daily, ett socialt mediekonto för kineser som studerar utomlands, har ställt sig frågan ”Om det är sant att viruset uppstod i USA, ska Kina fortfarande be om ursäkt till världen?”.
Allt är en del i arbetet att skriva om historien till att handla om Kina som en hjälte vars politiska system är överlägset i ”kriget” mot viruset. Här ingår också artiklar i statliga medier där tveksamhet uttrycks kring hur ett land som USA ska klara av att bekämpa viruset.
Sant är att Kina tycks ha fått kontroll på utbrottet. Antalet nya smittade minskar dag för dag. Det stora hotet kommer nu utifrån. Redan har fall importerats från bland annat Italien och Iran. Kina gör nu det landet var så upprört över att USA bland annat gjorde: man inför reserestriktioner och sätter människor som kommer från högriskområden i karantän. Alla som anländer från Italien, Iran, Sydkorea och Japan till Kina måste isolera sig i 14 dagar, enligt nya regler.
Men faktum kvarstår: över 80.000 i Kina har smittats, 58.700 tillfrisknat och över 3.000 har dött. Hundratals miljoner kineser har mer eller mindre suttit i karantän sedan januari, flera har tvingats leva på sina besparingar när de inte kunnat jobba, skolorna är fortfarande stängda och viruset sprider sig över världen.
Det många frågar sig är om det kunde ha undvikits om landets ledare hade agerat tidigare i utbrottets inledningsfas. Och om vi då hade sluppit se den snabba spridning vi nu ser i världen.
Det långsamma agerandet i början av utbrottet visar baksidan av ett auktoritärt styre, menar kritikerna, som även finns på hemmaplan. Inte minst väckte läkaren och visselblåsaren Li Wenliangs död starka känslor. Li Wenliang varnade för viruset på ett tidigt stadium bara för att kallas upp till polisen och lova att i framtiden inte sprida ”falska rykten”.
Även att Kina fortsatt tillåta marknader som säljer levande djur som råttor trots att även sars bröt ut här, har kritiserats.
Men det är inte de rubriker regimen vill se. Nu handlar det om att måla bilden av Kina som ledande i virusbekämpningen och peka ut vilka misstag andra länder begår.
Helt klarlagt är inte virusets ursprung. Men de allra flesta forskare sällar sig till teorin att det härrör från djurvärlden, många refererar till analyser gjorda i flera länder och som publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet. De första fallen av insjuknade hade alla koppling till en fiskmarknad i Wuhan som sålde levande djur.
Läs också: Peking vill framstå som global förebild i virusbekämpningen