Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/peking-stanger-alla-skolor-efter-nytt-virusutbrott/

Världen

Peking stänger alla skolor efter nytt virusutbrott

Elever i Peking i fredags.
Elever i Peking i fredags. Foto: Greg Baker/AFP

Alla skolor i Peking stängs på grund av ett nytt coronautbrott i staden. Samtidigt införs nya reserestriktioner för att hindra ytterligare spridning av covid-19 i Kina.

Orsaken till åtgärderna är att staden har höjt säkerhetsnivån till den näst högsta efter ett nytt virusutbrott som tros härstamma från en matmarknad i Peking. Totalt har över hundra personer bekräftats smittade av covid-19 med koppling till utbrottet.

– Smittspridningen i huvudstaden är extremt allvarlig. Just nu måste vi sätta in strikta åtgärder för att hindra spridningen av covid-19, säger Xu Hejian, talesperson för myndigheterna i Peking enligt The Guardian.

Matmarknaden Xinfadi i södra Peking, som det nya utbrottet misstänks härstamma från, är en grossistmarknad som förser stora delar av staden med grönsaker, kött och fisk. Varje dag besöks Xinfadi av uppemot 15.000 personer och 3.000 lastbilar gör dagliga leveranser till marknaden.

Under tisdagen har 27 områden i Peking klassats som medelriskområden och alla som vill ta sig in i områdena måste kontrollera sin kroppstemperatur och registrera sig, rapporterar Reuters. Ett område, intill Xinfadimarknaden, bedöms vara ett högriskområde. Vilket innebär att de som bor där inte får lämna grannskapet samt att de måste testas för viruset.

Även de som vill röra sig in och ut ur Peking kommer att behöva genomgå temperaturkontroller för att se till att utbrottet inte sprider sig till fler delar av Kina. Samtidigt är motorvägarna fortfarande öppna och det går att flyga till och från staden.

Pekings vice generalsekreterare Chen Bei säger att staden inte kommer att be företag och fabriker att stänga ner verksamheten, men de som kan uppmanas att arbeta hemifrån. 

Förskolor, skolor och gymnasier i staden kommer att stängas från och med onsdag – i stället ska undervisningen genomföras på distans. Dessutom stängs alla universitet och underhållningslokaler.

Flera kinesiska regioner har också inför karantänsregler för besökare från huvudstaden. Under de senaste tre dagarna har fall som kopplats till Peking rapporterats i regionerna Hebei, Liaoning och Sichuan.

Utbrottet har åter riktat ljuset mot Kinas matmarknader och den risk de medför till spridning av sjukdomar. Det nya coronaviruset misstänks brutit ut på en fiskmarknad i Wuhan i Hubeiprovinsen för sex månader sen. Sedan dess har viruset spridit sig över hela världen, över åtta miljoner människor har bekräftats smittade och minst 430.000 dödsfall kan kopplas till viruset.

Läs mer:

Ny studie visar: Billigt läkemedel minskar risken att dö i covid-19

Anders Tegnell: Inga tecken på ny peak

Här är svenska turister välkomna – och inte