Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/peking-vill-framsta-som-global-forebild-i-virusbekampning/

VÄRLDEN

Peking vill framstå som global förebild i virusbekämpning

Kinas ledare Xi Jinping hyllar den kinesiska auktoritära modellen som bäst för att bekämpa covid-19. Här besöker han ett militärt forskningsinstitut i Peking.
Kinas ledare Xi Jinping hyllar den kinesiska auktoritära modellen som bäst för att bekämpa covid-19. Här besöker han ett militärt forskningsinstitut i Peking. Foto: Ju Peng/Xinhua/AP

PEKING. Efter att ha fått kritik för att ha mörkat utbrottet av covid-19 går nu den kinesiska regimens propagandaapparat på högvarv för att ändra historieskrivningen. Med stöd av sjunkande ökningstal i antalet smittade lyfts det auktoritära systemets överlägsenhet fram. Till och med en bok om Kinas framgångsrika bekämpning har hunnit publiceras.

Visselblåsare tystades, viktig information undanhölls och lokalpolitikerna höll sitt årliga partimöte som om ingenting hade hänt. Så såg verkligheten ut i Kina när det nya coronaviruset hade brutit ut i elvamiljonersstaden Wuhan, i provinsen Hubei.

Sjukhusen stod oförberedda, det var brist på vårdpersonal och kritiken i sociala medier mot hur utbrottet hanterades gick ovanligt långt för att vara i Kina. Nu har över 80.000 personer smittats, nära 3.000 dött och inkomster har gått förlorade när fabriker och tjänsteföretag tvingats hålla stängt.

Men ovan nämnda verklighetsbeskrivning är inte det arv av virusutbrottet som regimen vill lämna efter sig. Med stöd av de senaste veckornas sjunkande ökningstakt i antalet smittade pågår nu ett intensivt arbete att vända historieskrivningen till regimens fördel.

I den berättelsen är den kommunistiska regimens auktoritära styre en global förebild som kan agera snabbt och effektivt, ledaren Xi Jinping en hjälte och andra länders system otillräckliga i kristider.

En kongresshall i Wuhan som förvandlats till ett tillfälligt sjukhus.
En kongresshall i Wuhan som förvandlats till ett tillfälligt sjukhus. Foto: Chinatopix/AP

”Hur coronaviruset avslöjar svagheterna i det amerikanska sjukvårdssystemet”, lyder exempelvis en rubrik i onsdagens Global Times, en partitrogen tidning. En artikel i Folkets Dagblad ifrågasätter hur väl förberett USA är och skriver ”Det enda många amerikaner kan göra är att be och hoppas att de inte smittas”.

Samtidigt finns hashtags i sociala medier av typen: ”Den kinesiska metoden är den enda som har visat sig fungera” och den statliga nyhetsbyrån Xinhua har frågat sina följare vilken del av Kinas kamp mot viruset som de anser vara mest imponerande. Bland svarsalternativen finns bland annat ”andan av självuppoffring” och ”solidariteten mellan kineserna”.

Partiföreträdare målar bilden av Kinas auktoritära system och dess ledare Xi Jinping som överlägset i kriser. Centralkommittén för publikationer, tidigare kallad propagandadepartementet, har till och med gett ut boken: ”En strid mot epidemin: Kina bekämpar covid-19 2020”.

Här porträtteras Xi Jinping som en stor ledare som bryr sig om folket. Ett budskap som inte bara ska nå kineser, boken ska även ges ut på engelska, franska, spanska, ryska och arabiska.

För Xi Jinping handlar det om att vända kritik till lovord. Han är den mäktigaste ledaren i Kina sedan Mao Zedong och för att behålla sitt förtroende bland folket måste det framstå som att han lett Kina ut ur viruskrisen. Det är ett vågspel.

Försäljningen för det statliga mejeriföretaget Mengniu har minskat med 20 procent sedan början av februari, enligt en talesman för kommunistpartiet.
Försäljningen för det statliga mejeriföretaget Mengniu har minskat med 20 procent sedan början av februari, enligt en talesman för kommunistpartiet. Foto: Ng Han Guan/AP

Visserligen har antalet smittade i världen ökat snabbare än i Kina de senaste dagarna. Men fortfarande är över 50 miljoner människor i provinsen Hubei isolerade, flera små- och medelstora företag har förlorat stora pengar på att tvingas hålla sin verksamhet stängd och internationella bolag har i högre grad börjat fundera på om de ska flytta produktion till andra länder.

När det framkom att allmänheten undanhölls information om utbrottet i inledningen jämförde en del med mörkningen av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Att regimen tystade läkare, undanhöll viktig information och tillät viruset sprida sig till tusentals innan man insåg allvaret lär inte glömmas i första taget.

På onsdagen rapporterades 119 nya fall i covid-19 i Kina, varav endast fyra utanför Hubeiprovinsen. Så långsam ökningstakt har inte setts på över en månad och i Kina är nu framför allt hotet att smittade ska anlända från länder där spridningen ökar dag för dag. Redan har åtta personer som anlänt från Italien visat sig vara smittade.

Samtidigt är det flera som tvivlar på om den senaste statistiken är korrekt. De långsammare ökningstalen kommer samtidigt som ledningen är ivrig att få igång ekonomin.

Läs också: Femårige Lü får gå i virtuell förskola

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt