Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 12:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pekingflyg-stoppas-for-att-hindra-coronasmittan/

Världen

Pekingflyg stoppas för att hindra coronasmittan

Pekings internationella flygplats den 17 juni 2020.
Pekings internationella flygplats den 17 juni 2020. Foto: AFP

Fler än tusen flyg till och från Peking har stoppats efter senaste utbrottet av coronaviruset i den kinesiska huvudstaden. Även skolor har stängts och reseförbud råder för invånare som bor i riskområden i ett försök att stoppa smittspridningen. 

Oron för en andra våg i Kina är stor efter att smittan har börjat spridas i Peking den senaste veckan. Det totala antalet fall är nu uppe i 137 sedan förra torsdagen, vilket gör det till det värsta utbrottet i staden sedan februari. 

På tisdagen höjde myndigheterna nödsituationsnivån för covid-19 i Peking till den näst högsta. Innan det senaste utbrottet hade inga nya fall rapporterats i Peking på 57 dagar, skriver BBC. 

Regimen i Kina tar utbrottet på största allvar. På ett möte beskrev Pekings kommunistpartis ständiga kommitté situationen som ”extremt allvarlig”.

– Detta har verkligen varit en alarmklocka för oss, säger Cai Qi, stadens högste tjänsteman enligt AP.

Alla skolor har stängts och reseförbud har införts för invånare som bor i delar av Peking där risken beskrivs som medel eller hög. Personer som åker in i stadsdelarna får genomgå temperaturmätningar och registreras. 

Ett område intill Xinfadimarknaden bedöms vara ett högriskområde, vilket innebär att de som bor där inte får lämna grannskapet samt att de måste testas för viruset. Det nya utbrottet tros ha startat på matmarknaden Xinfadi som har runt 15.000 besökare dagligen. 

Personal på Pekings internationella flygplats tar tempen på en resenär den 17 juni.
Personal på Pekings internationella flygplats tar tempen på en resenär den 17 juni. Foto: STR

På onsdagen infördes ytterligare en åtgärd för att förhindra smittspridningen då myndigheterna meddelade att flyg till och från Peking stoppas, enligt Reuters. 67 procent av alla avgående flighter och 68 procent av de ankommande har ställts in på onsdagen, totalt 1.255 flighter. 

Stadens vägar är fortfarande öppna, företag och industrier har beordrats att fortsätta arbetet och det är ännu ingen hemkarantän utfärdad.

Regeringen har även mobiliserat nästan 100.000 smittskyddsarbetare som ska testa tiotusentals personer dagligen, samt kontrollera kroppstemperaturen på besökare vid entréerna till köpcentrum, livsmedelsbutiker och kontorsbyggnader.

Men enligt uppgifter till BBC är det långa köer vid provtagningscentren då det råder brist på tester.  

Flera kinesiska regioner har infört karantänsregler för besökare från huvudstaden. Under de senaste tre dagarna har fall som kopplats till Peking rapporterats i regionerna Hebei, Liaoning och Sichuan.

Norsk lax har pekats ut som en orsak till det nya coronautbrottet i Peking, men på onsdagen slog myndighetsrepresentanter för Kina och Norge fast att det inte är fallet. 

– Vi kan undanröja all osäkerhet, säger Norges fisk- och sjömatsminister Odd Emil Ingebrigtsen enligt TT. 

Kina valde tidigare i veckan att stoppa all import av europeisk och framför allt norsk lax då det fanns misstankar om smittspridning via skärbrädor där lax hanterats.

Läs mer: Peking stänger alla skolor efter nytt virusutbrott

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt