Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pekings-nya-flygplats-vantas-bli-en-av-varldens-mest-trafikerade/

Världen

Pekings nya flygplats väntas bli en av världens mest trafikerade

Pekings nya flygplats. I veckan lyfte det första kommersiella planet härifrån. Foto: STR/AFP

PEKING. Den är formad som en sjöstjärna och motsvarar till ytan 100 fotbollsplaner. I veckan lyfte det första kommersiella flygplanet från Pekings nya hypermoderna internationella flygplats. Här kan resenärer få hjälp av kundrobotar och checka in med ansiktsigenkänning.

Flygskam var inte något ord som nämndes när Xi Jinping invigde Pekings nya internationella flygplats, Daxing, 46 kilometer söder om de centrala delarna av huvudstaden. I stället är förhoppningen att flygplatsen ska avlasta Beijing Capital airport, som är en av världens mest trafikerade och ofta dras med förseningar på grund av kapacitetsbrist.

För den kinesiska ledaren Xi Jinping kommer öppnandet av flygplatsen lägligt inför nationaldagen 1 oktober då folkrepubliken Kina firar 70 år. I tider när ekonomin går trögare och protesterna i Hongkong rasar blir flygplatsen en symbol för hur långt landet har kommit.

Den svenska diskussionen om att dra ner på flygandet av miljöhänsyn lyser med sin frånvaro i Kina som förväntas gå om USA som världens största flygresemarknad 2022. Tvärtom ses flyget som en framtidsbransch då den växande medelklassen i Kina trängtar efter att se världen.

Tyskarna lär snegla avundsjukt på med vilken hastighet den nya flygplatsen kommit till stånd. För bara fem år sedan togs de första spadtagen till bygget som uppges ha kostat 120 miljarder yuan, runt 165 miljarder kronor. 

Det kan jämföras med Brandenburg Berlin som kämpat i tolv år och fortfarande inte är i bruk. 

Läs mer: Skandalflygplatsen som skakar den tyska självbilden

Flygplatsen har ritats av den kända irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadid som gick bort för tre år sedan. Från ovan påminner den om en sexarmad sjöstjärna, där fyra start- och landningsbanor sträcker ut sig från huvudbyggnaden. 

Det blir en hypermodern flygplats som utnyttjar den senaste tekniken, alltifrån ansiktsigenkänning vid incheckning till kundrobotar som kan ge senaste nytt till resenärer om flygtider och annan flygplatsinformation. 

Trots att flygplatsen till ytan, huvudterminalen rymmer 695 000 kvadratmeter, är störst i världen är utrymmena planerade effektivt. Ingen passagerare kommer att behöva gå mer än 600 meter mellan säkerhetskontrollen och sin gate. 

Inledningsvis kommer bara inrikesflyg lyfta från Daxing. Men snart kommer internationella flygbolag flytta delar eller hela verksamheten till den nya flygplatsen. British Airways och Finnair hör till det 50-tal bolag som har meddelat att de tänker flytta sin bas dit och nästa vår förväntas flyg till 112 destinationer gå från flygplatsen som med tiden förväntas bli en av de mest trafikerade i världen.