Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pelosi-atalspunkter-mot-donald-trump-skickas-till-senaten-nasta-vecka/

Världen

Pelosi: Åtalspunkter mot Donald Trump skickas till senaten nästa vecka

Foto: Chip Somodevilla/AFP

Representanthuset förväntas skicka åtalspunkterna mot Donald Trump till senaten under nästa vecka. Detta enligt talmannen Nancy Pelosis meddelande till demokrater i representanthuset. 

Det betyder i praktiken att förberedelser för rättegången mot USA:s president Donald Trump snart kan inledas. 

Riksrätten mot Donald Trump kryper allt närmre. 

I ett internt brev som flera amerikanska medier tagit del av skriver representanthusets talman Nancy Pelosi att hon bett Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets juridiska utskott, att förbereda åtalspunkterna för att överlämnas till senaten, där en rättegång mot Donald Trump ska hållas, under nästa vecka.

Det var i december som en majoritet i USA:s representanthus röstade för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Den amerikanska presidenten står anklagad för att ha fryst militärpengar till Ukraina, samt använt ett utlovat besök i Vita huset för ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, för att pressa fram en utredning av Joe Biden, en av Trumps främsta politiska rivaler. 

De två åtalspunkterna, maktmissbruk och hindrande av kongressens utredning, lämnades inte omedelbart på senatens bord, enligt Nancy Pelosi för att hon ville ha en klarare bild av detaljerna i villkoren för riksrätten. Underförstått handlar det om att hon vill garantera att rättegången i den av Republikanerna dominerade senaten hålls under rättvisa omständigheter. 

Det har bakgrund bland annat i republikanske majoritetsledaren i senaten Mitch McConnells uttalande om att han faktiskt inte är opartisk i riksrättsprocessen mot den amerikanska presidenten. 

När åtalspunkterna tagits emot i senaten kan förberedelserna för rättegången mot Donald Trump inledas. Det blir den tredje riksrätten någonsin i amerikansk historia mot en sittande president.

Läs mer: Trump ställs inför riksrätt – detta händer nu