Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pelosi-rev-sonder-trumps-tal-till-nationen/

Världen

Pelosi rev sönder Trumps tal till nationen

02:53. Natten till onsdag höll USA:s president Donald Trump tal till nationen: Vårt land är ett mästerverk.

Donald Trumps tal till nationen natten till onsdagen svensk tid blev ovanligt skarpt partipolariserande. Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi sågs riva sönder sin kopia av presidentens tal, och två ledamöter lämnade salen under talet.

Donald Trump är en polariserande politisk figur, men hans två tidigare tal till nationen har varit mer fokuserade på att ena landet än hans utspel vanligen brukar vara. Under årets tal blev det dock spänt.

Talet hölls i samma sal där han riksrättsåtalades i december och dagen innan senaten väntas frikänna honom.

Han kunde alltså inte dra växlar på att ha blivit frikänd, men han skröt om hur bra ekonomin och välfärden utvecklats under hans presidenttid, vilket fick demokratiska ledamöter att hörbart stöna i salen, skriver CNN.

När han talade om att ”någon försöker förstöra vårt sjukvårdssystem” ropade flera av de demokratiska ledamöterna ”du!”

Strax därefter ropade en grupp även ”HR3” i kör, samtidigt som de höll upp tre fingrar, en referens till ett demokratiskt lagförslag som syftar till att sänka läkemedelspriserna.

Flera ledamöter ropade ”nej” när Trump tillkännagav att han skulle tilldela den kontroversielle högerpopulistiske radiomannen Rush Limbaugh presidentens frihetsmedalj.

När Trump talade om papperslösa hördes också stön av protest.

Spänningen steg så snart Donald Trump klev in i salen. Talmannen Nancy Pelosi sträckte då ut sin hand, men han tog den inte.

När presidenten avslutat sitt tal sågs Pelosi metodiskt riva sönder sin kopia av talet. Efteråt förklarade hon för en reporter varför hon gjorde det: ”Det var det hövligaste jag kunde göra med tanke på alternativet”.

Två demokratiska ledamöter, Bill Pascrell och Tim Ryan, lämnade salen tidigt under Trumps tal.

”Jag kan inte stå ut med en lögnare”, skrev Pascrell på Twitter. Ryan skrev i samma kanal att han fått nog: ”Det är som att titta på wrestling. Det är bara fejk alltihop”.

https://twitter.com/BillPascrell/status/1224894450729652224

De två nytillträdda demokratiska ledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley hade redan på förhand förklarat att de inte tänkte lyssna på talet.

Från de republikanska ledamöterna hördes flera jubel. Det applåderades även allmänt vid några tillfällen, till exempel när Trump tog upp den amerikanska militäroperation som dödade den iranska generalen Qassem Soleimani.

Ett annat enande inslag var när Trump överraskande tillkännagav att en militär familj skulle återförenas i salen. Pappan i familjen, en sergeant i armén, hade just avslutat en period av tjänstgöring i Mellanöstern och fick nu träffa sin familj för första gången på länge.

Björn af Kleen: Trumps tal till nationen fullt av tv-mässiga överraskningar