Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pence-usa-skarper-sanktionerna-mot-venezuela/

Världen

Pence: USA skärper sanktionerna mot Venezuela

USA:s vicepresident Mike Pence. Foto: Darron Cummings/AP

USA skärper sanktionerna mot Venezuela. De nya sanktionerna gäller samtliga fartyg från Venezuelas statliga oljebolag PDVSA och alla företag som har kopplingar till det. Dessutom förvarnade vicepresident Mike Pence om nya åtgärder mot Kuba.

Rätta artikel

Vicepresident Mike Pence sade i ett tal i Houston att USA inför sanktioner mot samtliga fartyg från Venezuelas statliga oljebolag PDVSA och alla företag som har kopplingar till det. Alla transaktioner med 34 fartyg och en oljetanker förbjuds.

USA har sedan tidigare fryst PDVSA-tillgångar till ett värde av motsvarande drygt 60 miljarder svenska kronor och landet hoppas att åtgärden ska strypa vitala livlinor för presidenten Nicolás Maduro, vars regering är beroende av oljeinkomster.

– Venezuelas olja tillhör det venezuelanska folket, sade Mike Pence i talet.

– USA kommer att fortsätta använda alla former av diplomatisk och ekonomisk press för att få till ett fredligt maktskifte och demokrati i Venezuela.

Ett av de fartyg som särskilt pekas ut är en oljetanker som fraktar råolja till Kuba. En regeringskälla säger till AFP att USA uppskattar att Venezuela exporterar 50.000 fat olja till Kuba varje dag. Ett stopp i den importen skulle även vara ett första steg att öka trycket mot Kuba.

Mike Pence antydde i sitt tal att president Donald Trump och hans regering även är i startgroparna att vidta ytterligare åtgärder mot Kuba. Ett steg skulle vara att låta exilkubaner stämma den kubanska staten över egendomar som det kommunistiska styret konfiskerat.

– Under de kommande veckorna kommer USA att vidta ännu starkare åtgärder mot Kuba. Jag lovar att det i den här regeringen alltid kommer att vara "Que viva Cuba libre" – länge leve det fria Kuba, sade Pence, och använde samma uttryck på spanska som amerikanska politiker använt i årtionden för att visa sitt stöd åt exilkubaner.

Trump-regeringens agerande mot Kuba är ett stort steg från företrädaren Barack Obama, som sade att USA:s mångåriga försök att isolera Kuba hade misslyckats och att han ville återuppta de diplomatiska relationerna.

Läs mer:

FN: Miljontals barn i Venezuela behöver humanitär hjälp

Peru ger flyende från Venezuela tillfälligt uppehållstillstånd