Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Pengaflöde till Wikileaks stoppas

USA:s utrikesminister Hillary Clinton måste ringa runt i flera veckor till för att gjuta olja på Wikileaksvågorna. Cyberklappjakten på Wikileaks rasar vidare, och Pay Pal har nu stoppat pengaflödet till organisationen.

Wikileaks publicering av hundratusentals diplomatdokument från USA fortsätter att reta och roa över hela världen. En av de mest förlöjligade ledarna i materialet, Afghanistans Hamid Karzai, sade på lördagen att han tror att telegrammen är falska.

– Vi vet inte vad vi ska göra av det hela. Tror vi på det, tror vi inte på det? Jag lutar åt att inte tro på det, sade presidenten på en presskonferens i Kabul.

Hur som helst blev det ingen träff mellan Karzai och Barack Obama då USA:s president gjorde ett kort Afghanistanbesök i fredags. Officiellt avstod Obama från helikopterturen in till Kabul på grund av dåligt väder.

På hemmaplan har Vita huset beordrat statliga myndigheter att blockera anställda från att få tillgång till Wikileaks från arbetsplatsdatorer. Beslutet motiveras med att hemligstämpeln inte är hävd även om de läckta dokumenten ligger ute på nätet.

Wikileaks anklagar via Twitter USA:s regering för att ligga bakom att den populära betalningstjänsten Pay Pal nu har slutat förmedla donationer till organisationen.

Även själva sajten jagas. Den vanliga adressen — wikileaks.org — har dragits in av USA-företaget Every DNS. En ny adress, wikileaks.ch, är också utsatt, så organisationen försöker få fram fler vägar att nå databasen.

Wikileaks-grundaren Julian Assange säger sig dessutom ha en "försäkring" redo. "Alla diplomatmeddelanden kommer att spridas tillsammans med annat material från USA och andra länder till över 100 000 människor i krypterad form", svarade Assange på en brittisk chatt där en läsare undrade hur Wikileaks bemöter försöken att stoppa informationsspridningen.

Hillary Clinton beskriver läckorna som "en attack mot världen".

– Jag tror att jag måste fortsätta nå ut de kommande veckorna, så att när saker släpps, om de väcker oro, kan jag prata med mina kollegor och regerings- och statschefer, sade hon till medier på flyget hemåt från Bahrain på lördagen.

Katt-och-råtta-lek för Wikileaks

* Wikileaks affischnamn Julian Assange jagas av polis, misstänkt för våldtäkt i Sverige, och själva organisationen jagas på internet.
* I veckan stängdes domänen wikileaks.org, och nu har även den alternativa domänen wikileaks.ch stoppats. På lördagen offentliggjordes därför över 20 internetadresser som organisationens material kan nås via, alltifrån de enkla wikileaks.dk och wikileaks.fi (dock inte wikileaks.se), till konstigare varianter som wikileaks.no-ip.co.uk och wikileaks.sm0ke.me.
* Alla domäner leder till Wikileaks egentliga internetadress, som liksom alla andra "riktiga" webbadresser uttrycks i siffror: http://213.251.145.96/

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.