Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Pengalöften döljer bristande engagemang”

Toppmötet i New York är över – vad händer nu? Arbetet fortsätter men det bristande engagemanget bland världsledarna bekymrar Jan Vandemoortele, en av millenniemålens grundare.

– Hade det handlat om pengar hade vi kunnat lösa problemen för längesedan, det skulle inte kosta särskilt mycket. Att vi över huvud taget ställer oss frågan hur mycket det kostar tyder på att det saknas ett verkligt engagemang.

Pengarna är förstås viktiga i sammanhanget, men fokus bör ligga på de samhällsförändringar som krävs, enligt Jan Vandemoortele, som var med och skapade millenniemålen. Han gav millenniemålsarbetet en viss del optimism men rejält med kritik under morgonens seminarium arrangerat av Sida.

Bland deltagarna fanns också Jan Eliasson, millenniemålsambassadör, Charles Abugre, millenniemålkampanjens andreman med ansvar för Afrika, och Charlotte Petri Gornitzka som är vikarierande generaldirektör på Sida.

Toppmötet bjöd inte på några direkta nyheter, enligt Jan Vandemoortele. Efter mötet har medierna skrivit om den stora satsningen på 40 miljarder dollar som ska gå till att förbättra kvinnors och barns hälsa.

– Jag skulle vilja se var de där pengarna finns, sa Jan Eliasson under seminariet.

Det är inte bara nya pengar att investera, utan delvis redan spenderade pengar, men det låter bra, sammanfattade seminariedeltagarna det.

– Det är precis vad världsledarna vill, skapa rubriker för att dölja sitt bristande engagemang, sa Jan Vandemoortele. Enligt dem handlar det om pengar. I själva verket handlar det om grundläggande samhällsförändringar.

Samhällsförändringar kan inte påtvingas utifrån, de måste komma från länderna själva.

I väst behövs en rejäl attitydförändring, enligt Jan Vandemoortele. Vi är alltför vana att sätta oss själva, och de pengar vi bidrar med, i centrum.

– Vi måste ta ett steg åt sidan och släppa fram utvecklingsländerna. Det är deras behov det i första hand handlar om och vi måste acceptera att de kanske vill gå en egen väg, inte följa i våra fotspår.

Även utvecklingsländerna behöver ändra inställning. De nappar gärna när väst fokuserar på pengar.

– På så sätt slipper de ta tag i de jobbiga frågorna och skapa den nödvändiga sociala förändringen, sa Jan Vandemoortele.

Gruppen med millenniemålsambassadörer, där Jan Eliasson ingår, har nu som uppgift att sätta press på världens ledare, se till att de håller sina löften och bilda opinion bland invånarna i respektive länder. Eliasson planerar att fortsätta fokusera på de frågor han anser viktigast, vatten och sanitet och utbildning för flickor.

– Vi måste dock ha en helhetssyn på målen och komma ihåg att de alla är länkade till varandra, säger Jan Eliasson.

Nu fortsätter arbetet inför millenniemålens slutdatum 2015. Fler uppsamlingsmöten planeras och det börjar bli dags att diskutera vad som händer om fem år. Att det blir någon form av fortsatta utvecklingsmål är det enda Jan Vandemoortele kan förutspå.

Han nämner flera lärdomar de har dragit av arbetet som bör beaktas inför framtida utvecklingsmål. Bristen på ansvar och redovisningsplikt har varit ett problem.

– Vi måste också bli bättre på att se till regionala behov. Behoven skiljer sig mycket mellan olika länder och biståndet bör anpassas därefter. Att sätta upp mindre delmål längs vägen skulle också vara bra, säger Jan Vandemoortele.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.