Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 16:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pengar-gar-fore-romantik-i-rosornas-kenya/

Världen

Pengar går före romantik i rosornas Kenya

Bild 1 av 5 När alla hjärtans dag närmar sig är det högsäsong för rosodlarna i Kenya. Utanför Nanyuki, på Molo River-plantagen, skeppas en miljon röda rosor norrut inför högtiden. Florence Jepchirchir måttar med en bräda hur lång rosen är och placerar den därefter i rätt hög för att hennes kollegor sedan ska kunna paketera dem tillsammans.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 2 av 5 Benjamin Kangogo passerar Sharon Ngeti med en vagn som används för att skicka rosorna till packhuset med linbana.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 3 av 5 Tambuziplantagen vid foten av Mount Kenya specialiserar sig på doftande rosor med stora blommor.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 4 av 5 Arbetarna vid Tambuziplantagen återvänder till packhuset efter frukostpausen. Plantagen har fått Fairtrade-status, något som blir allt viktigare sedan kritik riktats mot arbetsförhållanden och miljöpåverkan inom branschen.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 5 av 5
Foto: Erik Esbjörnsson

Fyra av tio rosor som säljs i Sverige under alla hjärtans dag produceras på det kenyanska höglandet. Men i Kenya är rosen inte främst en symbol för romantik – utan krass ekonomi. En halv miljon kenyaner försörjer sig inom blomsternäringen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in