Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-20 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pengarna-fran-svenska-gator-haller-byn-vid-liv/

VÄRLDEN

Pengarna från svenska gator håller byn vid liv

Bild 1 av 6 Här i byn Malu Vinat norr om Bukarest i Rumänien bor många av människorna som tigger i Stockholm.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 6 Laura Ploiesteauu är flickvän till Corneliu Tamas och var nyligen på Odenplan och tiggde. I famnen bär hon deras dotter Sorina.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 6 Georghe Tamas som tigger på Södermalm i Stockholm på jakt efter dagens middag.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 6 Iion Tamas äger mataffären där alla bybor handlar på krita.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 6 Många av byns unga pojkar ska snart ta sig utomlands för att försöka tjäna pengar. Corneliu Tamas, längst till höger, kom till Sverige för att tigga som 16-åring.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 6 Claudia Sbircea och yngsta dottern Andrea, 11, vinkar hej då till DN:s reporter. Tröjan och mössan de har på sig har de fått av en svensk pensionär som hjälpte Claudia på Mariatorget.
Foto: Roger Turesson

Tiggarna Claudia och Nico Sbircea reser fram och tillbaka mellan Stockholm och hembyn Malu Vinat i Rumänien. DN åkte dit och återsåg många av människorna från Stockholms gator. Flera är på väg tillbaka till kylan redan denna vecka. ” Jag måste åka för min handikappade dotters skull”, säger Claudia Sbircea.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.