Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Pensionärer drabbas värst när diktaturen närmar sig

01:55. Venezuela befinner sig mitt i en akut ekonomisk kris som slår hårt mot befolkningen – sex av tio venezuelaner lever i extrem fattigdom.

På söndag väntas Venezuela i praktiken bli en diktatur när regimen går till val för att återvälja Nicolás Maduro. De som kan flyr landet. De som inte kan tvingas bli medlemmar i partiet för att få mat. Värst drabbade är landets pensionärer som varken kan eller vill fly landet.

Manuela Fernandez är 70 år och gick upp klockan 02:00 på natten för att hinna fram till bankkontoret innan kön blev alltför lång. I tre kilometer gick hon på öde gator i en av världens farligaste städer. När hon kom fram hade hon tur. Endast tre pensionärer hade hunnit före henne i kön. Hon satte sig i trappan och väntade tills banken öppnade.

– Varje månad är det samma sak när pensionen ska betalas ut, säger Manuela Fernandez.

Manuela Fernandez.
Manuela Fernandez. Foto: Daniel Hernandez

För att köerna inte ska bli för långa sker pensionsutbetalningarna på olika dagar i veckan. I dag är det de som har personnummer som slutar på siffran 1 eller 4 som kan plocka ut sin pension. Eftersom hyperinflationen är på över tusen procent i månaden tar de flesta ut sin pension så fort de kan innan pengarna tappar i värde. Ändå är det inte mycket de kan handla för sin pension.

– Min pension är på två och en halv miljon bolívares i månaden. Det räcker till ett kilo ris och en kartong med tolv ägg, säger Manuela Fernandez.

Hela sitt liv har hon arbetat som lärare och är arg på regimen som tagit över landet.

– De tänker bara på sina egna fickor, säger hon.

Bakom henne i kön väntar Gladys Tovar. Hon är 80 år och har diabetes. Insulin är inte längre tillgängligt i Venezuela utan hon kontrollerar sina värden med annan medicin. Problemet är att ett paket med 12 kapslar kostar tre gånger mer än vad hon får i pension. I stället har hon börjat använda sig av fröna från mahognyträdet.

– Jag kokar te på fröna. Det hjälper, säger hon.

Gladys Tovar.
Gladys Tovar. Foto: Daniel Hernandez

Bland pensionärerna i den flera timmar långa kön står en man i 40-årsåldern. Hans mamma har brutit lårbenshalsen och kan inte själv stå i kö. Han får stå för henne och ska ringa sin bror, som kör mamman till banken, när han närmar sig ingången. För att bevisa att man fortfarande är vid liv måste nämligen personen själv hämta ut sin pension, hur sjuk man än är.

– Regimens system är hjärtlöst, säger han.

Det värsta är ändå rånrisken. I går rånades flera pensionärer när de lämnade banken i en annan stadsdel.

– Samhället är förstört. Ingen humanism finns kvar, säger han.

När fallskärmsjägaren Hugo Chávez valdes till makten för snart tjugo år sedan inledde han vad han kallade ”2000-talets socialism”. Den gick ut på att inkomsterna från världens största oljereserv skulle komma befolkningen till del. Han sänkte pensionsåldern till 55 år och erbjöd alla en gedigen pension.

När han gick bort i cancer 2013 ersattes han av den före detta utrikesministern Nicolás Maduro som på fem år kört landet i botten. Venezuela har den högsta inflationen i världen och 90 procent av befolkningen säger att de inte har tillräckligt med pengar att köpa mat för.

President Nicolas Maduro under ett kampanjmöte i Caracas.
President Nicolas Maduro under ett kampanjmöte i Caracas. Foto: Ariana Cubillos, AP

I Venezuela finns det 5 miljoner pensionärer över 55 år. Enligt pensionärernas riksförbund är 20 procent av dem helt och hållet beroende av sin pension, även om den endast täcker fem procent av matbehovet under en månad. 

De flesta pensionärer svälter och väljer att skänka statens matpaket till sina barnbarn för att de inte ska bli undernärda. Den ekonomiska kollapsen har även lett till att en tredjedel av alla ålderdomshem i huvudstaden har stängt de senaste åren.

I en nedgången villa i stadsdelen Los Polos Grandes ligger ålderdomshemmen La Caridad del Cobre. Det drivs i privat regi och har endast 15 av sina 25 platser tillsatta.

– Familjerna har inte råd att betala längre, förklarar föreståndaren Giovani Vielma.

De flesta av de boende på ålderdomshemmet har barn som arbetar på det statliga oljebolaget PDVSA och får boendet betalat av bolaget. En månad kostar 50 miljoner bolívares, vilket är lika mycket som 50 minimilöner. Ändå är maten som serveras under all kritik.

– Vi gör vårt bästa, men det är väldigt svårt att få tag på bra mat, säger föreståndaren.

I tv-rummet har personalen surrat fast de äldre damerna i stolarna så att de inte ska trilla av. Flera är knappt 80 år, men ser betydligt äldre ut eftersom de inte får tillräckligt med mat och mediciner. Sakta tynar damerna bort. De har blivit revolutionens offer.

– Det är hemskt att se, men det finns de som har det värre, säger sjuksystern Gabriela.

Luisa de Figuera.
Luisa de Figuera. Foto: Daniel Hernandez

86-åriga Luisa Figueira har ställt ut sin stol på verandan. Hon är trots sin ålder vid god hälsa och säger att hon blir sjuk bara av att se de fastsurrade damerna i tv-rummet.

– Jag sitter hellre här och tittar på bergen, säger hon.

Helst av allt hade hon velat lämna landet, men är för gammal.

– Det går inte att byta land när man uppnått min ålder. Jag får vänta här tills min tid är kommen, säger hon och gör korstecknet.

En av de få männen på ålderdomshemmet är 77-årige Rafael. Hans kinder har sjunkit in på grund av matbristen. Han beklagar sig i stället över att den ende mannen i hans ålder på hemmet är en chavista, en anhängare av den politik som lett Venezuela till avgrunden.

– Det går inte att prata med honom. Han är helt hjärntvättad, säger Rafael.

Rafael Soto.
Rafael Soto. Foto: Daniel Hernandez

Den yngste på hemmet är 52-åriga Carmen Yolanda som har psykiska problem. Hennes man och barn har flytt till Miami i USA och lämnat henne kvar.

– De har sagt att de ska komma och hämta mig, men det har gått ett och ett halvt år nu, säger hon.

De senaste åren har tre miljoner venezolaner, en tiondel av befolkningen, lämnat landet. De flesta är mellan 20 och 50 år och har bestämt sig för att starta om livet i något annat land. De som är äldre orkar inte börja om från början. 

Andra väljer att stanna kvar av nostalgiska skäl. På en takterrass i överklasstadsdelen Campo Alegre lever Dino och Nancy Diblasi sedan tio år tillbaka i deras sons före detta takvåning. Sonen har flyttat till Miami.

– Vi älskar vårt land och vill inte lämna det på grund av idioten Maduro, säger Dino Diblasi, 77.

Nancy och Dino Diblasi.
Nancy och Dino Diblasi. Foto: Daniel Hernandez

Diblasi är född i Italien och kom till Venezuela med sin pappa på 1950-talet när oljeboomen gjort landet till det rikaste i Latinamerika. Tillsammans med sin pappa startade han en fabrik som tillverkade gymnastikskor. Som mest hade företaget 200 anställda och sålde de egna märkena Bingo och Champ. 

I dag har paret pengar så att de klarar sig, men de har ingen frihet. Förra året blev Nancy Diblasi rånad. Två beväpnade män tog sig in i hennes bil och tvingade henne att köra till en annan stadsdel. Där släppte de av henne och snodde bilen.

– Jag får panikångest bara av att gå på gatorna. Jag lämnar aldrig min lägenhet längre. Den har blivit mitt fängelse, säger Nancy Diblasi, 65.

Paret har tillräckligt med pengar för att kunna flytta till Italien, men de vill inte. I lägenheten bredvid bor deras dotter med deras två barnbarn.

– Bara tanken att tvingas lämna dem gör ont i mig, säger hon.

Läs mer: ”Jag arbetar frivilligt för kärleken till partiet” 

Fakta.Valet i Venezuela

Venezuela går till val i dag för att återvälja Nicolás Maduro för ytterligare sex år. Flera opinionsundersökningar visar att hans motståndare Henri Falcón kan få fler röster vid valet, men det innebär inte att han kan vinna. 

Valet är kontrollerat av regimen.

Oppositionsledare har hindrats från att ställa upp och inga oberoende observatörer finns på plats. Stora delar av oppositionen bojkottar valet.

EU, USA och de flesta andra av världens demokratiska länder har sagt att de inte kommer att erkänna valresultatet och menar att Venezuela i praktiken kommer att bli en diktatur efter valet. 

Landets enda allierade är Ryssland, Turkiet, Iran, Belarus, Kina, Kuba, Bolivia och Nicaragua.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.