Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Pentagon fruktar att Ryssland kan kapa datakablar

Guantanamo Bay.
Guantanamo Bay. Foto: Lynne Sladky/AP

Amerikansk militär och underrättelsetjänst oroar sig allt mer för rysk undervattensverksamhet. Känslan är starkare än den var under kalla kriget och specifikt är man rädd att Ryssland kan skära av internationella datakablar längs havsbotten, skriver New York Times.

Förra månaden följde Pentagon det ryska fartyget ”Yantar” med stort intresse då det långsamt färdades mot Kuba. Fartyget är utrustat med två obemannade farkoster som kan ta sig djupt under vatten och utanför den amerikanska militärbasen på Kuba, Guantanamo Bay, går en större undervattenskabel för internationell datakommunikation.

Amerikanska tjänstemän uttalar officiellt inga detaljer om vad man befarar, men under anonymitet säger flera till New York Times rakt ut att vad man oroar sig för är att Ryssland skulle skära sönder kablarna. Det gäller stora kablar på flera håll i världen, men något bevis för att Ryssland verkligen gjort något lär inte finnas.

Den amerikanska Stillahavsflottans chef Frederick J Roegge säger att han oroar sig varje dag ”över vad ryssarna kan hålla på med”, och ”graden av aktivitet är jämförbar med vad vi såg under kalla kriget”, säger en europeisk diplomat. Men den uttryckta oron delas inte av Sverige.

– Det allmänna intrycket är att vad som beskrivs är vardag för alla nationer. Det är klart att man funderar över vad grannar gör, hur, varför och med vilka särskilda resurser. Jag kan inte se något i detta som har bäring på svenska förhållanden, säger Anders Enström, chef på sektionen för marina operationer vid Försvarshögskolan, till DN.

Ankare och andra föremål skadar undervattenskablar regelbundet, men det sker oftast på så pass grunda platser att de kan repareras inom ett par dagar. Om skadan orsakas i lönndom, på större djup är den betydligt svårare att både lokalisera och åtgärda. De flesta kablars position är allmänt kända, men den amerikanska militären har hemliga ledningar som man är rädd att Ryssland försöker kartlägga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.