Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pentagon-gar-emot-trump-kommer-folja-krigets-lagar/

Världen

Pentagon går emot Trump: ”Kommer följa krigets lagar”

USA:s försvarsminister Mark Esper. Foto: Susan Walsh/AP

USA:s försvarsdepartement Pentagon kommer inte att bomba viktiga kulturplatser i Iran, trots att president Trump på söndagen förklarade att de var tänkbara mål. Försvarsministern går emot presidenten och säger att ”krigets lagar ska följas” och att de förbjuder bombningar av antikviteter. 

Det var på söndagen som Donald Trump uppgav för journalister på presidentplanet att USA kunde slå till mot kulturbyggnader i Iran, när man diskuterade de ”52 mål” som Trump påstår att man sett ut i landet. 

Tidigare hade han twittrat ut samma budskap, som ett hot mot Iran ifall landet skulle försöka hämnas på USA efter attacken i fredags, som dödade generalen Qassem Soleimani

Siffran 52 är en referens till antalet amerikaner som hölls som fångar under gisslankrisen 1979. 

Att bomba antika mål räknas dock som krigsbrott, något som slagits fast i internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, där senast IS fördömts för förstörelse av kulturplatser i Syrien och Irak. 

Trumps uttalande väckte därför kraftig internationell kritik, och han fick också mothugg från den egna administrationen, tjänstemän som anonymt förklarade för pressen att det inte fanns några sådana planer. 

Nu går även USA:s försvarsminister ut offentligt och förklarar att ”krigets lagar ska följas”, och går därmed emot president Donald Trump, som även är överbefälhavare. 

Det var på en presskonferens på måndagskvällen som försvarsministern Mark Esper medgav att det vore att begå krigsbrott att slå till mot kulturbyggnader utan militärt värde. 

På frågan om han menade ”nej” för att krigslagarna förbjuder bombning av kulturplatser, instämde Esper, ”Sådana är lagarna om väpnade konflikter” skriver New York Times. 

Tidningen beskriver kontroversen som en typisk Trump-skapelse, där presidenten först impulsivt hävdat något, och sedan inte kan backa ifrån det han sagt. Tvärtom brukar han ofta förstärka sitt tidigare påstående när han kritiseras eller blir ifrågasatt. 

Enligt tidningen, som hänvisar till en uppgiftslämnare inom Trumps administration, så kan i själva verket inget av de 52 potentiella målen klassas som kulturplatser.

Läs mer: 

USA:s och Irans konflikt – detta har hänt

Soleimanis ersättare utsedd: ”Vet hur man strider mot USA”

Nato slutar utbilda irakiska säkerhetsstyrkor

FOI-expert: Moraliskt övertag för Iran efter USA:s attack