Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Pentagon: Putin har asperger

Foto: AP

Rysslands president Vladimir Putin har Aspergers syndrom slår en grupp fast i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Diagnosen är ”autistisk störning som påverkar alla hans beslut”, enligt dokument som bland andra USA Today kommit över.

”Putins neurologiska utveckling avbröts tvärt i barndomen”, hävdas det i en rapport som kommer från Pentagons interna tankesmedja Office of Net Assessment. Den är daterad till 2008 och grundar sig helt på den ryska ledarens offentliga framträdanden under åtta år från 2000.

I rapporten spekulerar man att att Putins hjärna utsattes för en tidig skada, möjligen redan under tiden som foster. Kanske drabbades hans mamma av en stroke under graviditeten vilket skulle ha orsakat en ”neurologisk avvikelse”, funderar analytikerna i rapporten.

Den tänkta skadan skulle påverka hur Putin tänker och hur han rör sin högra kroppshalva, fortsätter analysen: ”Hans främsta sätt att kompensera för åkomman är extrem kontroll vilket märks i hur han fattar beslut och hur han regerar.”

Det ska understrykas att Office of Net Assessment gjort flera profiler på Putin genom åren. Bland annat en från 2011 som går i samma banor, enligt USA Today, men det finns också de som har helt andra inriktningar.

Också värt att nämna är att tankesmedjan bakom rapporten inte kan bevisa sin teori så länge de inte har möjlighet att undersöka Putins hjärna. En expert, som tillskrivs citatet ”Putin har en slags autism” i rapporten, säger att han skulle akta sig för att slå fast att det handlar om asperger.

Detta är asperger

Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. I vardagen märks det framför allt på hur man samspelar och kommunicerar med andra människor.

Aspergers syndrom är en form av autism. Autismspektrumtillstånd används som samlingsnamn för olika typer av autism med varierande svårighetsgrad. De vanligaste formerna förutom Aspergers syndrom är autistiskt syndrom och autismliknande tillstånd.

Aspergers syndrom innebär att man har en lindrigare form av autism än vid autistiskt syndrom och begåvningen är normal eller hög, till skillnad från vid autistiskt syndrom då man ofta även har en utvecklingsstörning.

Källa: Vårdguiden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.