Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/personal-flyr-fran-spanska-alderdomshem/

Världen

Personal flyr från spanska ålderdomshem

Spanska militärer anländer till ett ålderdomshem i Madrid för sanering.
Spanska militärer anländer till ett ålderdomshem i Madrid för sanering. Foto: Oscar del Pozo/AFP

Personal på flera spanska ålderdomshem har övergivit sina arbetsplatser. Soldater som kommer för att desinficera hemmen skakas vid anblicken av levande åldringar som kliver över döda och döende grannar.

Uppgifterna kommer från den speciella arméenhet, UME, som står i civilförsvarets första led. Försvarsminister Margarita Robles har varnat åldringsvårdens personal:

– De som lämnar åldringar åt sitt öde kommer att straffas obönhörligen och utan pardon.

Bakgrunden till denna sanitära och moraliska kollaps är de stränga regler som myndigheterna dekreterat: Kvarlevor får inte vidröras och inte föras bort annat än av specialutrustad personal. Eftersom dessa utryckningsteam inte längre kan hålla jämna steg med dödsfrekvensen så evakueras inte de avlidna och förtvivlade anställda – långt ifrån alla – har på sina ställen flytt fältet.

Försvarsstabens talesperson sade på tisdagen att man har sanerat ett sjuttiotal ålderdomshem, de flesta i Madrid. I ett av dem påträffades 17 lik. Bårhusen är för länge sedan fullbelagda och man har satt igång konstisbanor för att där kunna förvara döda i väntan på begravning.

En man anländer till en kyrkogård i Madrid för en begravning av en person som avlidit i covid-19.
En man anländer till en kyrkogård i Madrid för en begravning av en person som avlidit i covid-19. Foto: Baldesca Samper/AFP

 

Den ansedda nättidningen El Confidencial intervjuade på tisdagen Lidia, sköterska på ett ålderdomshem i Getafe, en sydlig förstad till Madrid:

– Nu går det inte längre. 11 av oss är hemma, sjukskrivna, och flera av dem som fortfarande arbetar är också sjuka. Vi har en död i en plastsäck på golvet, hela dan igår ringde vi till UME – arméns specialenhet – och bönföll dem att komma. Men de har ännu inte hörts av. I går och i dag har ingen läkare alls kommit. 

Lidias chef Beatriz, som har feber, säger gråtande att ”de kan väl skicka någon, vem som helst, nån av alla de som sitter hemma utan arbete!”

Dessa skräckscener är inte de enda som prövar spanska nerver under epidemins kulmen. Madrid är nu den globala farsotens absoluta brännpunkt, och på flera av stadens sjukhus ligger de drabbade i korridorerna utan madrasser, tätt intill väggarna för att inte blockera vagnar och sängar. En chefsläkare på ett av stadens större sjukhus säger till DN:

– Vi gör vad vi kan, och det är mycket. Tusentals räddas men inte alla, som i ett krig. Ingenting i vår utbildning, utrustning och organisation har förberett oss på detta. Det är förfärligt, men det finns ingen tid för känslor just nu, man måste simma för att inte sjunka. 

Flera fältsjukhus är under uppförande i landet. Dels skall de avlasta de ordinarie intensivvårdsklinikerna, dels hålla de smittade borta från sjukhusens andra patienter. På dessa avskilda kliniker skulle det i nödfall gå att låta de många hundra smittade vårdarbetarna arbeta vidare utan risk för spridning. I och med de stängda skolorna och turismens fall har stora ytor blivit tillgängliga som provisoriska sjuksalar.

– Hotellen och skolorna har givit oss andrum. Vi hade sjuka på golvet i fredags på akutmottagningen, nu är det litet bättre, sade en sjukvårdare på kronprinsessan Leonors lasarett i arbetarkvarteret Vallecas till den spanska radion.

Den spanska regeringen, som kritiseras allt häftigare för sitt sorglösa agerande under smittans första fas, vägrar fortfarande släppa uppgifter om vice premiärminister Carmen Calvos hälsotillstånd. 

Vice premiärminister Carmen Calvo.
Vice premiärminister Carmen Calvo. Foto: Mariscal/AFP

Calvo är intagen på ett privat behandlingshem och sägs lida av ”andningssvårigheter”. Hon gick i främsta ledet under den stora och kontroversiella demonstration på kvinnodagen den 8 mars då stora delar av det politiska etablissemanget smittades.

Regeringen meddelar sedan över ett dygn att Calvo befinner sig ”under provtagning”, men eftersom covid-19 testet ger utslag efter någon timme så tvekar få om hur det är fatt med ministern, socialistpartiets ledande maktspelare efter premiärminister Pedro Sánchez. 

Skälet till den uteblivna informationen är lätt att gissa: Om Calvo är smittad så måste resten av regeringen isolera sig, vilket skulle beskära dess handlingsutrymme provocera fram en storm av ”Vad var det vi sa!” – reaktioner från högeroppositionen.

Den spanska smittkurvan pekar fortfarande rätt uppåt, som en raket, medan den italienska långsamt börjat plana ut åt höger. Den väldiga skillnaden mellan länderna, med dubbelt så många döda spanjorer som italienare i samma tidsintervall, skildrades häromdagen i DN. Det gapet har nu vidgats, och det ser nu ut som antalet nya döda spanjorer per dag kommer att sjunka tidigast om tio dagar.