Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/perus-parlament-upplost-nyval-utlyst/

Världen

Perus parlament upplöst – presidenten vill utlysa nyval

Bild 1 av 2
Foto: Rodrigo Abd/AP
Bild 2 av 2
Foto: Martin Mejia/AP

RIO DE JANERIO. En politisk kris har briserat i Peru. Landets president har upplöst parlamentet och oppositionen har svarat med att avsätta honom. Oppositionen vägrar lämna parlamentsbyggnaden och har utropat sin egen president.

Krisen började när president Martín Vizcarra, i ett tv-tal till nationen, beklagade sig över att oppositionen blockerade alla hans antikorruptionsreformer. Han berättade att den enda möjligheten för honom att få genom reformerna var att upplösa parlamentet. Många i Peru, som är trötta på statskorruptionen, hade överseende med hans beslut, men inte oppositionen som reagerade starkt och röstade bort honom

– Martín Vizcarras handlande visar att han är moraliskt oförmögen att styra landet, säger parlamentarikern Jenny Vilcatoma, till media.

Hon tillhör det högerpopulistiska blocket Fuerza Popular som styrs av Keiko Fujimori, dotter till krigsförbrytaren Alberto Fujimori. 

Keiko Fujimori sitter i husarrest dömd för att ha tagit emot mutor av det brasilianska byggbolaget Odebrecht och hennes parti menar att den verkliga anledningen till att presidenten upplöst parlamentet är att han är rädd för att oppositionen, som har majoritet i parlamentet, ska tillsätta sex av Högsta domstolens sju domare. För att minska oppositionens makt i parlamentet vill presidenten utlysa nyval den 26 januari nästa år, vilket oppositionen inte vill eftersom deras främsta kandidat sitter i husarrest.

Oppositionen har svurit in landets vicepresident, den oberoende karriärpolitikern Mercedes Aráoz, till att ta över landets styre, men regeringen menar att den omröstningen inte gäller eftersom den togs efter att parlamentet upplösts. Oppositionen godtar inte det argumentet utan har barrikaderat sig i parlamentet. Det finns en risk att polisen kan komma att storma byggnaden.

– Parlamentets majoritet använder sig av argument och knep som är avsedda att inte bara skada regeringen, utan hela samhället, menar presidenten Martín Vizcarra.

För att inte oroa marknaden om att en statskupp är på gång har han twittrat ut en bild där han sammanträder med generalerna från landets alla olika vapenslag. 

Peru är det enda land i Latinamerika som år efter år har haft en kraftig ekonomisk tillväxt. Det beror framför allt på landets mineraltillgångar. Peru har också varit bäst på att döma korrupta tidigare presidenter. Landets fyra senaste presidenter sitter antingen i husarrest, håller på att bli utlämnade eller har begått självmord för att undvika att hamna i fängelse.