Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

I en packad metrovagn är romarna rena konstnärer

Rom. Varje land har sitt kösystem. Det brittiska har kollapsat konstaterar Corriere della Sera. Engelsmännen har slutat att snällt stå i kö och har börjat knuffas och skuffas på sydländskt maner för att vara först att äntra en buss eller ett tåg, skriver den italienska tidningen.

D e italienska köerna är däremot som de alltid har varit. De växer på bredden. Det vet alla som har stått på en italiensk flygplats. Plötsligt har man tio personer intill sig, som likt en druvklase samlats i ”pole -position” med avsikten att tränga sig förbi alla när incheckningen -börjar. Eller om kön blir så lång att den svänger. Ja då tillstöter garanterat en ny kö från det motsatta hållet. Den som köat i två minuter har nu samma plats som den som redan stått i kön i en halvtimme.

I Roms centrum finns det fortfarande kvar en hel del gammaldags affärer, där man måste köa tre gånger. För att bli betjänad vid disken, för att betala i kassan och när man går tillbaka för att hämta sina varor.

Damerna är värst (förlåt!), men det är som om en del romarinnor tycker att det är ovärdigt att behöva köa. Jag ser den eleganta signoran när hon kommer in långt efter mig. Rätt som det är står hon intill mig och när jag plötsligt tittar bort ett ögonblick smiter hon raskt förbi. Förr brukade jag knacka en sådan person på ryggen och säga något ”vänligt”, men numera har jag i det närmaste gett upp.

I en packad metrovagn eller en överfull buss är romarna däremot rena konstnärer. Här är reglerna mycket precisa. Det gäller att i tid arbeta sig mot utgången. Nyckelordet är att säga ”Scende?” i en frågande ton. Det vill säga ”Skall ni gå av nästa?”. Personen framför en kan då svara ”Si” och då får man ge sig till tåls. Men ett nej följs alltid av ordet ”Si accomodi”. Det vill säga: ”Varsågod!” Är man riktigt desperat skriker man ”Permesso” (”med ert tillstånd”). Då drar alla omedelbart in tentaklerna. För ordet ”Permesso” betecknar en nödsituation och efter det är det tillåtet att fara fram som en stridsvagn mot utgången.

I Stockholms tunnelbana är det tyst. Om jag säger: ”Skall du gå av nästa?”, så får jag en misstänksam blick som betyder ”Vad angår det dig?”. Svenska resenärer knuffar sig försiktigt mot utgången, nuddar varandra utan att någonsin säga ett enda ord. När hörde du ordet ”Förlåt” senast i tunnelbanan? Eller ”Varsågod”? Det ordet verkar över huvud taget vara avskaffat, med undantag för middagstillfällen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.