Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/peter-loewe-improviserade-uteserveringar-trendar-nar-restriktionerna-slapps-i-rom/

Världen

Peter Loewe: Improviserade uteserveringar trendar när restriktionerna släpps i Rom

Caffè Greco, ett av Roms mest anrika kaféer, har flyttat ut bord och stolar - en anpassning i coronatider.
Caffè Greco, ett av Roms mest anrika kaféer, har flyttat ut bord och stolar - en anpassning i coronatider. Foto: Peter Loewe

ROM. I Rom är trenden nu att sitta på trottoaren utomhus. Restauranger och kaféer flyttar helt sonika ut bord och stolar till improviserade uteserveringar och kommunen är med på noterna. Historiska Caffè Greco som slog upp sina portar 1760 har troligen aldrig tidigare haft bord på gatan.

För att stävja den ekonomiska krisen under coronapandemin så har kommunen bestämt att det skall vara gratis att få ställa ut bord på gatan eller trottoaren om sådan finnes. Caffè  Greco har ställt borden och de röda sammetsstolarna direkt på ena sidan av gatan, Via Condotti. Det är Roms snobbränna nummer ett. Här ligger de finaste modebutikerna och de mest exklusiva juvelerarna som Bulgari. 

Den fryntlige Carlo Pellegrino är sedan 20 år tillbaka Caffè Grecos vd. Han tar sig tid med DN utomhus. Bakom sig har han två djupa kriser som han nu ser som delvis övervunna. Utöver covid-19 så har han delvis fått rätt i en domstol. Vräkningshotet över detta historiska kafé som gäller en enorm ökning av hyran är inte längre lika trolig.

– Kriser har vi sett många gånger. Under Napoleon hade vi ett handelskrig med det brittiska imperiet. Det resulterade omedelbart i ransonering av kaffet. Från denna tid berättas det om en man vid namn Salvioni som då introducerade de små kaffekoppar som dagens Italien har.

Har ni verkligen aldrig haft stolar utanför?

– Det går inte att säga säkert. Vad vi vet är att det inte bara har varit kafé. Under en tid av 1900-talet var det även restaurang med mat.

– I dag vill jag tillägga att inte alla våra kunder är lyckliga över denna förändring att sitta utomhus. En del stammisar tycker inte att detta är passande.

Men många personer tycker om den lilla uteserveringen som nu har funnits i några veckor.

Frågan är om folk går på kafé för att synas eller inte synas?

Carlo Pellegrino skrattar och kommer med ytterligare en skröna. Den handlar om författaren och äventyraren Giacomo Casanova från Venedig, född 15 år efter Caffè Grecos start. 

– Man är inte säker på om Casanova har varit här. I sina memoarer så beskriver han i en episod hur lätt det då var att hitta transvestiter inne på Greco. Vi italienare har alltid varit moderna av oss, säger Carlo Pellegrino leende och tillägger:

– Givetvis har kaféet också hyst åtskilliga spioner sedan vi öppnade 1760.

Den danske författaren Hans Christian Andersen har lämnat kvar en stor soffa på Greco. Det vittnar en liten skylt om. Vi diskuterar om varför den har blivit kvar, Andersen bodde i staden i olika omgångar under 1830-talet.

– Den kanske inte var hans. Han kanske bara använde den, föreslår Carlo Pellegrino.

Men den vackra soffan som nyligen är omklädd i ett magiskt gyllene tyg kommer inte ut på gatan.

Ämnen i artikeln

Italien
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt