Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/peter-loewe-nar-putin-kom-till-rom-blev-stadens-gator-rena/

Världen

Peter Loewe: När Putin kom till Rom blev stadens gator rena

Rysslands President Vladimir Putin träffade påve Franciskus under besöket i Rom. Foto: TT

ROM. Eftersom Vladimir Putin planerat för ett dagsbesök i Rom så blev den ryske presidentens program späckat av möten. Från ett långt möte med påve Franciskus till Italiens president Sergio Mattarella och avslutningsvis den sittande premiärministern Giuseppe Conte. 

Romarna tog inte mycket notis över att Vladimir Putin var i stan. Roms sol glödde som en svetslåga. Bäst att hålla sig inne med luftkonditionering hade romarna bestämt.

Men de som var ute och försökte köra bil hade stora problem med enorma köer. Staden med sina många avspärrningar, värmebölja och utslagen telefoni då den långa kortegen åkte förbi lockade definitivt inte till promenader.

På den lilla kvartersbaren intill presidentpalatset träffar DN Anna Maria Bove tillsammans med dottern Cecilia. De dricker svart espresso i skuggan.

– Det är en förskräcklig syn som Putin får möta. Hela kvarteret ser ut som en byggarbetsplats för att den romerska gatstenen skall läggas om – för hand! Det har pågått i nio månader, säger hon indignerad.

Mötet med påve Franciskus varade nästan en hel timme. Detta var deras tredje möte. Även denna gång uteblev en inbjudan till påven att besöka Moskva – något som beskrivits som en extremt viktig resa för påven. Men det är varken påven eller Putin som kommer med inbjudan, utan den ryska ortodoxa kyrkan som leds av Patriarken Kirill i Moskva. I Ryssland är atmosfären spänd efter att den ukrainska kyrkan brutit sig ur den ryska kyrkan och att detta erkänts av patriarken i Konstantinopel.

Den ryske ledaren hann också med ett möte med Italiens premiärminister Giuseppe Conte. Foto: Tiziana Fabi/AFP

I en lång artikel i Italiens största dagstidning Corriere della Sera svarar Vladimir Putin på tidningens frågor. Italien beskrivs som ”ett vänland viktigt att besöka”. Putins besök handlar om politik, ekonomi, handel och kultur. Det är inte ett besök där stora kontrakt undertecknas. Den typen av business sker inom ramen för det internationella ekonomiska Forum som precis ägt rum 5–9 juni i Sankt Petersburg.

De sanktioner och handelshinder som EU beslutade om efter Ukrainakrisen 2014 väger tungt för många italienska företag, särskilt inom livsmedelsbranschen.

Branschföreningen Coldiretti representerar Italiens bönder. De uppskattar att det ekonomiska bortfallet under de senaste fem åren uppgår till 10 miljarder kronor.

Putin vill att handelshindren skall avskaffas.

”För att detta skall kunna ske så måste de som har introducerat handelshindren ta det första steget, det vill säga EU”, lyder Putins svar i Corriere della Sera.

På presskonferensen på torsdagskvällen fick premiärminister Conte just en fråga om handelshinder:

– Som land så arbetar Italien för att denna typ av svårigheter skall kunna elimineras. Detta är något som inte är bra för EU och Italien, men inte heller för Ryssland. Utan detta skulle vår handel kunna växa betydligt mer, svarade Giuseppe Conte.

För att garantera Putins säkerhet hade ingenting lämnas åt slumpen. Säkerhetsexperter hade kollat allt, även att Putins stora och mycket breda limousine går in genom regeringskansliets tämligen smala port. För Putin har en limo Aurus Senat som är 6,5 meter lång och troligen väl bepansrad.

Dagens mest klickade Twitter tillskrivs politikern Mara Carfagna som tillhör Berlusconis parti Forza Italia. Med anledning av den stora sopkris som finns på Roms gator så twittrar hon och talar om tsarens mirakel: ”Vi ser med vilken snabbhet som stadens gator har blivit rena tack vare Putins besök. Eftersom det finns 196 länder föreslår jag att vi bjuder in en statschef varannan dag. Det kommer att lösa problemet”, skriver hon.

Kanske har hon rätt men i Roms periferi kommer sopbergen att ligga kvar i julihettan..

Anna-Lena Laurén: Putin solar sig gärna i påvens strålglans