Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/peter-loewe-salvini-vill-inkassera-sina-stora-framgangar/

Världen

Peter Loewe: Salvini vill inkassera sina stora framgångar

Matteo Salvini Foto: Vincenzo Livieri/AP

ROM. Efter bara 14 månader så förefaller tiden vara över för Italiens högerpopulistiska experimentregering. Legas Matteo Salvini lämnade på fredagen in ett misstroendevotum mot sin egen regering. Därmed blir Italiens regeringskris officiell.

Varför väljer Legas Matteo Salvini att driva fram en kris just nu?

Salvini har under hela regeringstiden agerat som om han varit mitt uppe i en valkampanj. Han har rest runt hela Italien oavbrutet och flitigt spridit främlingsfientliga budskap gentemot de migranter som fortsätter att komma till Italien. Huvudskälet att brytningen sker nu är uppenbarligen att Salvini vill inkassera de stora framgångar som han fått i opinionsundersökningarna. Partiet Lega ligger runt 36 procent av väljarna. Men i parlamentsvalet i mars 2018 så fick Salvinis parti endast 17 procent medan koalitionspartiet Femstjärnorna fick 32 procent. I dag ligger det partiet på endast 15 procent.

Hur har regeringssamarbetet fungerat?

Det har varit minst sagt stormigt. De två partierna populistiska Femstjärnorna och det starkt högerbetonade Lega har varit oense om det mesta. Detta trots att de båda har undertecknat ett mycket detaljerat regeringskontrakt. Sedan har var och en kört sitt eget program. Femstjärnorna har koncentrerat sig på sociala reformer som medborgarlön medan Lega har gjort en stor pensionsreform. Partiets introduktion av en plattskatt föll på att reformen blev på tok för dyr.

Den gigantiska tvistefrågan har varit snabbtåget mellan Turin och Lyon. Femstjärnorna har gjort frågan till en hederssak eftersom de menar att det inte kan bli lönsamt att bygga linjen. Att parlamentet häromdagen definitivt röstade ja till att fortsätta att bygga banan betraktas av Femstjärnorna som högförräderi. 

Matteo Salvini vill ha nyval. Vad händer nu?

Parlamentet har precis stängt för sommaren. Planenligt skulle parlamentet inte öppna förrän 9 september. Men med fredagens misstroendevotum kommer krisen att accelerera.

Enligt författningen skall omröstning hållas i senaten tidigast efter tre dagar och senast efter tio. Det betyder att parlamentet måste rösta senast den 20 augusti om inget oförutsett inträffar. Men de praktiska problemen kan bli stora med bortresta parlamentariker med redan planerade långa sommarledigheter. I Italien är augusti den stora semestermånaden då allt stänger.

Hur reagerar premiärminister Giuseppe Conte på vad som sker?

När Salvini på torsdagskvällen efterlyste ett nyval var Contes första reaktion att krisen skulle avgöras i parlamentet. Om regeringen skulle falla så skulle detta ske efter en omröstning. Så blir det nu, men Conte hade säkert inte räknat med att hans förste vice premiärminister Matteo Salvini skulle ställa ett misstroendevotum mot sin egen regering. Något som han gör för att få nyval så snart som möjligt.

När är det troligt att ett nyval kommer att hållas?

Den italienska författningen är mycket tydlig på denna punkt. Det är Italiens president Sergio Mattarella som upplöser parlamentet och utlyser nyval. Det måste gå minst 45 dagar och maximalt 70 dagar. Med hänsyn till utlandsröster så är det praxis att nyval hålls efter tidigast 60 dagar. Det betyder nyval tidigast i slutet av oktober. En period som är ekonomiskt mycket viktig då Italien normalt skall presentera sin finansplan och senare en budget. Något som EU håller ögonen på mycket noga, eftersom Italiens statsskuld uppgår till 132 procent av landets bruttonationalprodukt.

Läs mer: Italienska Lega tar steg mot nyval