Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/peter-loewe-salvini-vill-stallas-infor-ratta-och-spela-rollen-som-offer/

Världen

Peter Loewe: Salvini vill ställas inför rätta och spela rollen som offer

Matteo Salvini i senaten.
Matteo Salvini i senaten. Foto: Andrew Medichini/AP

ROM. Legas partiledare Matteo Salvini kan komma att ställas inför rätta. Det stod klart på onsdagen då överhuset senaten röstade ja för att han skulle förlora sin parlamentariska immunitet. Något som Salvini själv uppmanat till – han vill spela rollen som offer.

– Jag har försvarat Italien och så blir jag ställd inför rätta för detta. Men jag har fullt förtroende för rättsväsendet, sa Salvini medan omröstningen om hans immunitet ännu pågick.

I och med att en majoritet i senaten sa ja till att häva hans immunitet så öppnar sig flera civila förundersökningar och möjliga åtal mot Matteo Salvini. Anklagelsen gäller flera migrantbåtar som Matteo Salvini blockerade förra året då han fortfarande var inrikesminister. Salvini kommer med all sannolikhet att anklagas för att ha frihetsberövat migranter som tvingats stanna kvar orimligt länge ombord på fullsatta båtar med lite mat och usel hygien.

Det kan också bli aktuellt med ett åtal för grov verbal kränkning som har skadat Carola Rackete; den kvinnliga kaptenen ombord på båten Sea Watch. Här pågår redan en utredning i Agrigento på Sicilien.

Det fall som nu inleds gäller kustbevakningens båt Bruno Gregoretti som hade 116 migranter ombord. Dessa fick stanna kvar ombord i hela fyra dagar innan de fick gå i land på Sicilien. 

För varje fall krävs en separat omröstning i senaten för att en förundersökning skall kunna inledas. Nästa omröstning kommer den 27 februari och gäller båten Open Arms som hade 177 migranter ombord, där personerna fick vänta i hela 20 dagar innan de fick kliva av.

Salvini har uppmanat alla senatorer att de skall rösta för att han blir av med sin immunitet. Det är uppenbart att Matteo Salvini har valt att spela rollen som offer.

Salvini har uppmanat alla senatorer att de skall rösta för att han blir av med sin immunitet. Det är uppenbart att Matteo Salvini har valt att spela rollen som offer. Detta inte minst eftersom det kommer att vara regionalval i många viktiga regioner som Ligurien, Kampanien, Apulien, Veneto och det traditionellt röda Toscana. Det är en revanschsugen Salvini som nu vill ta kommandot, eftersom rättvisans kvarnar i Italien mal ytterst långsamt.

– Resultatet i aulan var väntat. Jag känner mig absolut lugn och stolt över det jag har gjort. Och jag kommer att göra exakt samma sak så fort jag kommer tillbaka till regeringen, sa Salvini till italienska nyhetsbyrån Ansa.

På frågan hur det var att försvara sig själv i Senaten sade Salvini så här:

– Overkligt! Jag har svurit ed på att följa vår författning som säger att försvara sitt fosterland är varje medborgares skyldighet. Jag har försvarat Italien!

Skulle Salvini ställas inför rätta och dömas för ”sequestro”, en anklagelsepunkt som brukar användas i kidnappningsfall, riskerar han 15 års fängelse. En fällande dom skulle också innebära att han inte får lov att inneha något politiskt ämbete i Italien igen.