Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Skottdramat tände en krutdurk

00:58. En 29-årig man har gripits efter att ha skjutit mot flera afrikaner i den italienska staden Macerata. Sex personer skadades i skottdådet. När mannen greps gjorde han fascisthälsning.

ROM. Med en månad kvar till det italienska parlamentsvalet har valkampanjen över en natt blivit extremt laddad. Lördagens attack, då en högerextremist medvetet sköt och skadade sex mörkhyade personer i staden Macerata, var som att tända på en politisk krutdurk fylld med rasism och hat. 

Den 28-årige italienske mannen som snabbt greps, betecknas som högerextrem. Han bar den italienska flaggan och hade en nyfascistisk symbol tatuerad intill tinningen. I fjol kandiderade han för högerparitet Lega Nord i en närliggande kommun, men blev inte vald.

Nu haglar slagorden mellan vänster- och högerpartier, såväl i seriösa morgontidningar som i sociala medier. Lega Nord har länge propagerat för lägre invandring. Det är en av partiets huvudfrågor. Partiet har växt under den nuvarande ledaren Matteo Salvini.

Inför valet har partiet medvetet tagit bort tillägget Nord och heter numera bara Lega för att få röster i hela Italien. Efter våldshändelserna i Macerata var Salvini inte sen med att gå ut med en rejäl rasistisk smocka mot vänstern och regeringspartiet Demokraterna (Pd).

– Det moraliska ansvaret för varje våldsepisod som sker i Italien ligger hos dem som har fyllt landet med personer som vistas här illegalt, sa Matteo Salvini.

Författaren Roberto Saviano kastade sig omedelbart in i debatten och uppmanar media och tidningar att kalla händelsen för vad det är: ”Det är ett fascistiskt terrorattentat”, betonade han.

Regeringspartiet Demokraterna (Pd) vill naturligtvis inte att denna händelse ska prägla valkampanjen. Partiledaren Matteo Renzi valde Facebook och sociala medier för att mana till besinning.

– Efter vad som hänt vill jag göra en appell till alla att lugna ner sig och agera med ansvar. Den här mannen som har skjutit mot sex personer är motbjudande och inte normal, skriver Renzi.

Italiens inrikesminister Marco Minniti åkte omedelbart till Macerata efter attacken på lördagen. I en intervju i Corriere della Sera försöker han inte dölja att han är orolig.

– Att valkampanjen skulle bli besvärlig hade vi insett, men ingen kunde förutsäga att något sådant här skulle hända. Nu har vi en hel månad framför oss. Risken att det hat som nu råder kan generera mer våld är mycket hög, säger en oroad inrikesminister till Corriere della Sera.

Läs mer: Misstänkte skytten före dådet: ”Nu ska jag genomföra en massaker” 

Fakta.Italien går till val

Attacken i Macerata är enligt vad gärningsmannen själv säger till polisen, en reaktion på mordet av en 18-årig flicka med drogproblem som nyligen dödats och styckmördats i området. En man med afrikansk bakgrund och uppehållstillstånd har gripits för dådet och är misstänkt för brott.

Italien går till ordinarie parlamentsval den 4 mars, samtidigt hålls regionalval i regionerna Lazio (Rom) och Lombardiet (Milano).

Sannolikheten att parlamentsvalet inte resulterar i ett segrande parti eller koalition är mycket stor.

Den enda koalition som kan komma i närheten av en egen majoritet är den som leds av Forza Italia och Silvio Berlusconi. Koalitionen ligger nu på 37 procent och måste nå åtminstone 40 procent.

Populistiska Femstjärnerörelsen är största parti och ligger på drygt 28 procent. Otillräckligt för egen majoritet.

Samma sak gäller för regeringspartiet Demokraterna som backat till 23 procent.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.