Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/peter-wolodarski-vi-maste-tillsammans-sta-starka/

VÄRLDEN

Peter Wolodarski: Vi måste tillsammans stå starka

”Vi skall stå fast vid demokratin. Och vi är starkast”. Så skrev den danska tidningen Politikens chefredaktör Bo Lidegaard i lördags kväll.

Några timmar efter publiceringen slog terrorn till igen.

Denna gång avfyrades skotten vid en synagoga i den danska huvudstaden. En person som kontrollerade inpasserade till ett judiskt firande dödades, två poliser skadades.

Den europeiska demokratin är under attack. I Köpenhamn riktar sig angreppet först mot vårt öppna samhälles grundpelare – yttrandefriheten. Sedan beskjuts den grupp som genom historien varit utsatt för så mycket hat och förföljelse – den judiska.

Mönstret är detsamma som i Paris, där gärningsmännen förenade massakern på satirtidningen Charlie Hebdo med mordisk antisemitism. För de radikala islamisterna var kombinationen ingen tillfällighet. Yttrandefriheten och judarna är klassiska projektionsytor för hatet mot den liberala demokratin.

På kort tid har både Frankrike och Danmark drabbats av extremism. Men denna typ av attacker riktar sig inte mot enskilda länder, utan mot grundvalarna för öppna och demokratiska samhällen, inklusive vårt eget.

Vi är svenskar. Men vi är lika mycket fransmän och danskar när jihadister försöker kväsa yttrandefriheten eller mörda judar på öppen gata.

Detta hot ska bekämpas med full kraft. Illusionernas tid är förbi. Men svaret får aldrig bli att kompromissa med de grundvärderingar som bär upp våra samhällen: öppenheten, toleransen, de principer som formar rättsstaten.

Det är allt detta som extremisterna hatar och försöker riva ner.

Vi måste tillsammans stå starka. Vi kan stå starka.